V říši hmyzu sucho svědčí především škůdcům a parazitům, mnoho užitečných druhů hmyzu však dokáže potrápit. Právě pro takové druhy se skvěle hodí takzvaný hmyzí hotel, který můžete buď zakoupit, nebo sami vyrobit a který bude na zahradě tvořit nejen pěknou dekoraci.

„Náš hmyzí hotel před pár lety vyrobil manžel z palet. Slétávají se tam různé druhy hmyzu, pozorovali jsme uži včely samotářky. Děti z toho mají zážitek,“ uvedla zahrádkářka Pavla z Ústecka.

Nový a bezpečný domov pro čapí rodinku pod jihomoravskou Pálavou. V Nových Mlýnech energetici s ornitologii postavili pro ptáky zcela nový sloup se speciální podložkou. Třešničkou pilotního projektu mají být nová mláďata čápů bílých.
VIDEO: Unikátní stěhování čapího hnízda pod Pálavou. Podívejte se

Právě samotářské včely často tato hmyzí obydlí osidlují. Ubytovat se v něm ale mohou i další druhy pomocného hmyzu, jako jsou čmeláci, slunéčka, škvoři či zlatoočka, která netvoří klasická společenství. Hotely tak nebudou využívat vosy, sršně nebo mravenci.

Pochutnají si na mšicích

„Na samotářské včely je vázaná celá řada dalších, často vzácných a ohrožených druhů, zejména parazitické zlatěnky, kodulky a drvenky, anebo takzvané kukaččí včely, kladoucí svá vajíčka do hnízd samotářských včel,“ informoval Petr Bogusch, odborník na žahadlové blanokřídlé, tj. včely a jim příbuzný hmyz.

Samotářské druhy hmyzu, které v hmyzích hotelech najdou útočiště, jsou navíc velkými pomocníky zahrádkářů. Řada z nich se totiž živí škůdci, například mšicemi.

Poslouží přírodní materiál

Při výrobě hmyzího hotelu se fantazii meze nekladou. Vyrobit je třeba pevnou dřevěnou kostru, kterou pak vyplníte přírodním materiálem, jenž bude hmyz lákat, jako jsou šišky, polínka s vyvrtanými otvory, suché rostliny, sláma, dutá stébla či kusy kůry. Aby domek nesloužil jako krmítko pro ptáky, je nutné jej ochránit kusem pletiva. Hotel je možné umístit na zahradu kdykoli během roku.

Psi ve spánku často kňučí, štěkají nebo pohybují končetinami
Tajemství snů. Odborníci vysvětlili, proč spící psi vypadají jako by běželi

Zda je obydlený, poznáte snadno, zejména u otvorů. Ve chvíli, kdy jsou obsazené, jsou dírky ucpané. Na zimu obydlí neuklízejte, hmyz v něm totiž přezimuje. Domek bude potřebovat také údržbu. Je třeba pravidelně kontrolovat, zda jej nenapadli parazité nebo plísně. Pokud bude potřeba výplň vyměnit, pak pod podmínkou, že pokoj není obsazený.

Pítko poslouží ptákům i veverkám

Nejen pro hmyz, ale i pro další druhy zvířat poslouží za sucha také umístěná pítka. A to především tam, kde bezpečný zdroj vody chybí. Pro ptáky je vhodné misku s vodou umístit na vyvýšenou plochu ideálně dál od různých křoví, odkud na žíznivé opeřence může zaútočit třeba kočka. Na zemi misku využijí kromě ptáků také například ježci, veverky nebo někteří brouci. Misku umístěte do stínu, na slunném prostranství se z ní voda rychle odpaří.

Aby se v misce s vodou netopil hmyz, je nutné do ní umístit několik vyšších kamínků, které poslouží za větrného počasí také jako těžítko, a také větvičky vyčnívající ven. Hmyz po nich bude moci z vody vylézt. Miska by neměla být příliš hluboká, aby se v ní nemohly topit ani například menší druhy ptáků. Vodu je třeba v misce pravidelně měnit.