Kvůli chystanému bankomatu budou muset ustoupit veřejné záchodky na Jiráskově náměstí v Kolíně, stejně jako kiosek pro prodej zmrzliny.

Proti tomu se ohradil Martin Smetana, který vystoupil na zastupitelstvu se svým dotazem ohledně veřejného zájmu.

„Podle mých informací je ve veřejném zájmu, aby v Kolíně na Zálabí vznikl bankomat. Kvůli tomu musí padnout veřejný záchodek a pronájem prostoru pro prodej zmrzliny. Ptám se, jestli to je doopravdy ve veřejném zájmu, a jak to je zjištěno, že lidé na Zálabí budou raději, když tam bude bankomat, ale nebudou tam mít zmrzlinu a veřejný záchod? Jak se taková věc zjišťuje?" zeptal se na začátku zasedání zastupitelstva.

Na jeho dotaz reagoval starosta Vít Rakušan. „Bylo zadáno i skrze renomovanou agenturu zjišťování veřejného zájmu, kde bylo deklarováno, že tu je zájem na vybudování bankomatu v zálabské části Kolína," odpověděl.

Jediné možné místo pro bankomat

Ten dále vyprávěl, že Komerční banka byla jediným bankovním domem, který byl ochotný v lokalitě bankomat zřídit. A jako vhodné místo si vytipovali právě lokalitu veřejných toalet. „Nabízeli jsme i alternativní místa, byli jsme připraveni dát až 200 tisíc na vybudování nového objektu. To ale zamítli. Banka v rámci svých průzkumů ale zvolila jediné potenciální možné místo, kde v současné době funguje zmrzlina a veřejná toaleta," vysvětlil.

Toalety prý lidé nevyužívali

Starosta Vít Rakušan ještě přinesl statistiku využívání veřejných toalet. „Nechávali jsme si zjišťovat výtěžnost veřejné toalety. Pokud se nepletu, za tři měsíce ji využilo nějakých dvanáct až patnáct lidí. Řekl bych, že to je číslo výrazně nízké a pokud to je jediné možné místo pro bankomat, tak vyslyšíme dlouhodobé volání obyvatel," řekl.

Prodejci zmrzliny tak město nabídne náhradní pronájem v téže lokalitě, veřejné toalety ale z Jiráskova náměstí v Kolíně zmizí.