Vzhledem k narůstajícím cenám za svoz odpadů, narůstajícímu množství a tlaku na rozšíření počtu nádob na sběrných hnízdech pro komodity papír a plast, byl na doporučení výboru pro zemědělství a životní prostředí, zavedený nový systém sběru plastů, a to individuální metodou.

Každý občan, který bude mít zájem o nový systém sběru, si může zdarma vyzvednout plastový sběrný pytel. Pytle jsou k dispozici na pokladně městského úřadu v úředních dnech. Do pytlů patří pouze plast, tedy sešlapané PET lahve. Jednou měsíčně ve stanovený termín umístí zavázaný pytel na dostupné místo pro mechanizovaný svoz před svou nemovitost.

Při svozu pak občané dostanou prázdný pytel pro následující sběr. Pokud pytel ztratíte, opět můžete zajít na úřad pro nový. Svoz je prozatím stanovený na jeden v měsíci a to vždy poslední týden.

To znamená, že v pondělí se bude svážet oblast č. 1, ve středu oblast č. 2 a v pátek oblast č. 3. Přesné stanovení oblastí ještě není známé.

První svoz se uskuteční v únoru, a to 22. února první oblast, 24. února druhá oblast a 26. února třetí oblast. Pokud by kterýkoliv z účastníků individuálního sběru chtěl tento tříděný odpad odevzdat mimo termíny svozu, může po telefonické domluvě a vlastním odvozem do místa centrálního sběru (sanatorka – správa služeb), kde jej lze odevzdat.

Předseda výboru životního prostředí Jan Bukáček i referentka životního prostředí Lenka Szabóová tvrdí, že pokud se forma pytlového sběru plastů osvědčí, přistoupí měst v druhé polovině roku 2016 i k podobnému systému sběru papíru. Vedení města si od nového druhu tříděný slibuje, že se občanům i podnikatelům zalíbí a budou více třídit. Černokostelečtí také doufají, že u sběrných míst nebude vznikat nepořádek, který v současné době v těchto místech je.

Lidé tam totiž kromě tříděného odpadu prý mnohdy zanechávají také pytle s komunálním odpadem. Nalézt se tam však dá také suť, objemný odpad, nábytek nebo dokonce nebezpečný odpad. Na objemný a nebezpečný opad je přitom určený vždy jednou za půl roku svozový den. V případě nutnosti je navíc možný po dohodě s pracovníky města i odvoz takového odpadu.