V rámci akce, která měla podtitul Malý festival zdravé výživy a dobrého jídla, se konaly tři semináře a diskuze s jednotlivými prodejci, kteří jsou zároveň odborníky na daná témata.

První měla být na programu přednáška na téma koření. Marie Pravdová se však v půl desáté posluchačů nedočkala, proto byla její přednáška posunutá na jiný čas. Krátce po začátku celé akce se totiž návštěvníci zdržovali venku, kde zavítali k jednotlivým stánkům, ale také plnili úkoly se svými ratolestmi.

DĚTI PLNILY ÚKOLY NA ZAHRADĚ ŠKOLKY
Děti totiž ihned u vstupu dostaly kartičku na plnění úkolů. Malí soutěžící museli zdolat překážkovou dráhu, poskládat správně rozstříhané obrázky, zvládnout jízdu na motorce a prokázat svůj um s házením míčků. Odměnou jim bylo zdravé jablíčko.
Kromě této soutěže bylo přichystané také dlabání dýní. Ty děti bezesporu zaujaly. S vyřezáváním pomáhali rodiče nebo starší sourozenci.

Když však ve vnitřních prostorách školky začala přednáška Kateřiny Šulkové, která hovořila o životě včel a včelích produktech, mnoho dětí i dospělých se rázem přesunulo právě tam.

VČELAŘKA UKÁZALA DĚTEM SVOJI PRÁCI
Kateřina Šulková k sobě přizvala malé slečny, aby si věci, o kterých začala mluvit, mohly také vyzkoušet na vlastní kůži. Půjčila jim včelařské klobouky i rukavice a ukázala, jak se úly vykuřují. Poté si malé slečny mohly vyzkoušet vyndavání rámů s plástvemi. Samozřejmě jen s těmi namalovanými. „Já už to neudržím," křičela jedna malá slečna a poukazovala na rukavice, které jí byly příliš velké, než aby v nich mohla manipulovat s plástvemi.

Přednášející tedy jen vysvětlila, které plástve nechá v úlu a které jsou ty správné na odvíčkování. Pak všichni přešli na další stanoviště. „Vezmeme si takovou vidličku a ta víčka odděláme," ukazovala názorně dětem a dospělým ještě vysvětlila, že rám slouží včelkám jako základ, protože jim tím určujeme, jak chceme, aby plástve stavěly. „Když je velká snůška, tak to ani samy nestíhají stavět," dodala ještě. Připomněla také, že v dnešní době se dokonce využívají i plastové rámy, plastové mezistěny či dokonce plastové úly.

To už děti postupně odvíčkovaly plástev a mohlo dojít k ochutnávce víček. Jedna z malých dobrovolnic víčka ochutnala. Chuť ji přišla dobrá, ale se zbytkem vosku v ústech si nevěděla rady. „To už se nejí," vysvětlila ji Kateřina Šulková. „Tohle už je mnohem lepší než ta víčka," lákala za malou chvíli nejen děti, ale také dospělé přihlížející na pastovaný med. „Musí se dvakrát až třikrát denně míchat," přibližovala jeho výrobu včelařka z Polabí. Podle jejích slov jsou v tomto druhu medu drobné krystalky.

MED PŘIPODOBNILA K LEDOVÉ TŘÍŠTI
„Já ten rozdíl mezi klasickým a tímto medem vždycky připodobním k ledu," řekla a ihned svoji myšlenku vysvětlila: „Když máte vodu v kýblu a zmrzne, je z ní tvrdý led. Když tu vodu budete v mrazu míchat, tak vznikne tříšť. Ta už se také nespojí a zůstane zvlášť." Stejně tak jako v ledové tříšti jsou drobné krystalky ledu, v případě pastovaného medu jde o krystalky medu.
Kromě tohoto medu mohli přihlížející ochutnat také například malinový med nebo medovicový. Tedy med z lesních plodů. Dospělí pak ochutnali také pyl.

Na samý závěr si pak děti mohly vyrobit svíčku.

VYBRAT SI MOHLY ZE DVOU DRUHŮ
Na výběr bylo ze dvou druhů. Malí šikulové zkoušeli klasickou rolovanou svíčku, ale Kateřina Šulková jim ukázala také tu odlévanou. Jaké bylo pro děti překvapení, že po zatuhnutí se z nicneříkajícího válečku vyklubala nádherná svíčka ve tvaru sovičky.

Kateřina Šulková pak ještě odpovídala na dotazy rodičů, že tyto formičky se dají koupit, ale někteří včelaři si dokonce vyrábějí svoje vlastní.

To už se ale do místnosti scházeli také zájemci o další přednášku. Tu měl na starosti Antonín Kolinger a týkala se preventivní životosprávy. Odborník na zdravou výživu však byl všem zájemcům k dispozici nejen v rámci přednášky, ale také dlouho před ní. „Všichni chodí, až když jim něco je, prevence lidi nezajímá," konstatoval například smutný fakt při rozhovoru se dvěma ženami. S nimi hovořil hlavně o škodlivosti lepku a bílého pečiva jako takového. Upozornil, že právě v oblíbeném bílém pečivu je spousta škodlivin, ze kterých během let vznikají nejrůznější těžké nemoci a doporučil zdravější verzi pečiva.
Podobná akce se v prostorách českobrodské mateřinky konala poprvé, pořadatelky však doufají, že se návštěvníkům líbila a v budoucnu si akci zaměřenou hlavně na zdravou výživu zopakují.