Současná situace je až děsivá. Například fotbalista v nižší soutěži musí pouze podepsat, že je zdravý. Klub pak nezkoumá, jestli se dotyčný skutečně podrobil nějakému lékařskému vyšetření. Bohužel tento fakt potvrzují i námi dotázaní sportovci. „Mám vystavený papír, že jsem prošel zdravotní prohlídkou, ale ve skutečnosti jsem ještě na žádné nebyl,“ připustil jeden z nich, který si z pochopitelných důvodů nepřál být jmenován.

Podle předsedy Okresního fotbalového svazu v Kolíně Ivo Paříka bohužel úmrtí ve fotbale jsou a těžko se jim do budoucna vyhneme. „Bude se muset nějak řešit, aby prohlídky byly povinné a aby se to kontrolovalo. Nedělám si iluze v tom směru, že by se to ale ze strany klubů dodržovalo,“ naznačil současnou situaci Ivo Pařík.

Před několika dny upadl do bezvědomí sedmnáctiletý dorostenec během utkání. „Společně s lékaři rychlé záchranné služby a sestrou Janou Žižkovou jsme ho oživovali a vše v tomto případě dopadlo dobře. Později se zjistilo, že měl vadu na srdci, ale do té doby byl úplně zdravý,“ vzpomněl na nešťastnou událost mimo jiné doktor fotbalistů FK Kolín Jan Balík.

Podobný zážitek mají i ve Starém Kolíně. „Náš hráč dlouho nehrál, pak nastoupil přímo na zápas a během prvního poločasu zkolaboval. Později se ukázalo, že šlo o vyčerpání. Tehdy to ale dobře dopadlo. Od té doby však už přestal fotbal hrát,“ popsal starokolínský fotbalový matador Jiří Ryšávka.

Zkolabování na hřišti může mít podle Jana Balíka různé říčiny. „Nejčastější příčinou je porucha srdečního rytmu. Za normálních okolností pracuje srdce nějakým systémem. Když nastane arytmie, srdce začne pracovat nepravidelně, dochází k poruše celkové cirkulace,k po­ruchám vědomí a následně k dalším komplikacím, které můžou vyplynout až v úmrtí,“ popsal Balík.

S trochou nadsázky někteří tvrdí, že zdravotní testy na srdce by neměli podstupovat jen samotní hráči. „Doporučoval bych to jednou ročně i pro trenéry. To, co někdy musí za zápas jejich psychika vydržet, je také velký nápor,“ dodal závěrem Zbyněk Sandholc, současný trenér Veletova a dorostenců Velimi.

Tereza Hölzlová, Zdeněk Holeček