O jeho nutnosti se bavilo vedení města společně s kouřimskými občany na veřejném slyšení. Nyní se tématem zabývala také rada města a zastupitelé.

Kouřimští radní jsou přesvědčení, že mezi nejvhodnější lokality patří místo na náměstí, kde v současné době sídlí technický dvůr a také prostor v ulici Československé armády u Základní školy Miloše Šolleho. Stejná dvě místa vyplynula také na veřejné debatě, kde však občané navrhovali i další lokality.

Otázkou, kde vystavět zdravotní středisko, se zabývali také zastupitelé. Prozatím však o ničem nerozhodli. Domluvili se totiž, že své rozhodnutí o výstavbě odloží na příští zasedání.

V současné době ve městě sídlí dětská lékařka a stomatoložka. Obě ordinují v soukromých domech. Také lékárna sídlí v soukromém objektu. V budově města svou praxi provádí pouze praktičtí lékaři a gynekolog. Po otevření zdravotního střediska by se všichni lékaři i lékárna mohli soustředit na jednom jediném místě. Navíc je možné, že ve městě nějaký lékař ještě přibude.
Lidé si totiž na veřejném slyšení stěžovali na nedostatek zubních lékařů.

Podle starostky města Zuzany Čihákové existují plány na novou výstavu již dlouhá léta. První plány vznikly již v roce 1989, další architektonický návrh je z roku 2003, poslední návrh ve dvou variantách pro výstavbu na náměstí pak vznikl v letošním roce.