Poněkud záhadná nehoda se stala u Velkého Oseka. Podle četnické zprávy z 22. dubna 1945 se tu zřítil německý bombardér Junkers Ju 188F-1 s imatrikulací T2+AH. Očití svědkové zřícení potvrdili, že letoun dopadl na pole, přičemž členové posádky zahynuli. Jejich identita je neznámá, objevila se řada spekulací, které ale nebyly potvrzeny.

Podle svědků měl být Junkers sestřelen americkými stíhačkami. V hlášení amerických pilotů se tato událost ale vůbec neobjevila. Američané hlásili ten den dva sestřely, ovšem stovky kilometrů od Velkého Oseka.

Na území kolínského okresu a v okolí stíhači ze skupiny 354. Fighter Group napadali v té době pozemní cíle. Bombardér Luftwafe se přiblížil od jihozápadu a dopadl k železniční trati mezi Osekem a Libicí. Při havárii byly trosky rozmetány do okolí a částečně je místní odnesli. Po válce byly další části letounu odvezeny.

Tvrz Hradenín - ilustrační foto.
Před vodou ochrání středověké opevnění milion korun

Není bez zajímavosti, že spolu s nimi zlikvidovali i transportní Junkers Ju-52 známý jako Teta, který skončil v sousedních Veltrubech. „Tam bylo polní letiště, letadlo mělo závadu a už neodletělo,“ sdělil Pavel Krejčí ze spolku Letecká badatelna.

Pamětníci vzpomínají také na legendární letoun DC-3 Dakota, který se měl na konci války nacházet rovněž u Veltrub. Dakota byla vyhledávaným cílem kluků. O vybavení letounu se strhly i rvačky. „O Dakotě jsem nikdy neslyšel a dost bych se divil… i když vše je možné,“ komentoval to badatel Krejčí.

Lze ještě pozůstatky zřícených strojů nalézt? Bezprostřední místo dopadu stroje Ju 188 u Libice je překryto dálnicí. Nicméně tam hledači ještě loni fragmenty německého stroje dokázali vypátrat.

Jiří Červín

Odbahnění rybníka Haltýř v Sendražicích.
Sendražický rybník Haltýř již čistí