Zastupitelstvo se až na výjimku shodlo, že hazard je nutné ve městě regulovat. S tím souhlasí také Petr Steklý, ředitel neziskové společnosti Prostor Plus, která se zabývá také pomocí rizikovým skupinám obyvatel z hlediska závislostí. „Regulace hazardu je krok správným směrem. Hazard je závislost, která spolu s alkoholem má výrazně negativnější dopady na společnost než ilegální drogy, a společnost stojí i více peněz a životů. Regulace hazardu není prohibice. To je omyl. Rozhodně nebudou vznikat nové černé herny, trh se nerozroste, bude regulován a určitě několik procent lidí přejde na méně rizikový způsob chování," řekl Kolínskému deníku.

Z vyhlášky jsou však vyjmuty karetní hry, loterie a třeba kurzové sázení. „Nikdo nebude nikoho stíhat za to, že si zahraje v hospodě mariáš nebo poker," řekl kolínský starosta.

Město je podle něho připraveno na právní konfrontace, brání se judikátem ústavního soudu, který říká, že samosprávy mají právo herní průmysl na svém území regulovat, třebaže konkrétní podnik měl licenci na delší dobu, než určuje nová vyhláška.

Na zasedání zastupitelstva vystoupil také Petr Vrzáň, prezident zájmového sdružení právnických osob SPELOS – Sdružení provozovatelů centrálních loterijních systémů. Ten na zastupitele apeloval, aby schvalování vyhlášky odsunuli a počkali na nový loterijní zákon. „Ani ne za rok tady bude nový zákon, který poskytne nové mantinely, odstraní různé nešvary a vám možná poskytne určitý rámec pro nediskriminační přijetí nové vyhlášky," řekl.

Zastupitelé i přesto vyhlášku schválili, pro se vyslovilo 23 zastupitelů, jeden se zdržel, jedna zastupitelka nebyla na jednání přítomna.
Vyhláška začne platit až od 1. ledna 2017, do té doby již na území města nemohou vznikat nové herny.

Gamblerství? Lepší je prevence už na školách, říká Martin Holeček

Jak vyhlášku proti hazardu v Kolíně hodnotí terénní pracovník K-centra Martin Holeček?

Zastupitelstvo na pondělním zasedání schvalovalo vyhlášku regulující hazard na území města. Radnice argumentuje, že hazard je kriminogenní faktor. Jak to vidíte vy?

Ano, ale gambleři z naší zkušenosti nepáchají trestnou činnost, spíš se enormně zadlužují u lichvářských společností, čímž pak devastují rodinné rozpočty, což přináší další problémy.

Protiargumentem na veřejném slyšení byl názor, že prohibice povede ke vzniku černých heren a soukromých klubů, které bude složité kontrolovat, a paradoxně to může vést k větší kriminalitě. Souhlasíte s takovým tvrzením?

Vyhláška asi může být porušována, což pak policie bude muset řešit, ale masivní nárůst černých heren neočekávám. Některým gamblerům, kteří mají závislost na hraní spojenou s místem, může zmizení automatů z města pomoci. Ze statistik vyplývá, že nejvíce peněz se utrácí v sázkách on-line. Tedy zrušení heren ovlivní, dle mého názoru, jen nepatrné procento závislých.

Existují i jiné metody, jak s gamblerstvím a hazardem bojovat i jinak, než takovouto regulací?

Dle mého názoru nejlépe funguje prevence, už na školách. Léčba už je pak hašení požáru. Gamblerství stejně jako jiné závislosti nahrazují lidem to, co jim v normálním životě chybí, např. naplnění vztahů, emoční naplnění, ocenění.