Někteří řidiči stále nerespektují dopravní značení a parkují na zákazu stání. Prakticky tím velice zhoršují výhled jak řidičům projíždějících vozidel, tak i chodcům.

První kritické místo je naproti divadlu, druhé pak před úřadem práce, kde auta často parkují už v odbočovacím pruhu. Zákon přitom mluví jasně. „Řidič nesmí mimo jiné zastavit a stát na křižovatce ve vzdálenosti kratší pěti metrů před hranicí křižovatky a pět metrů za ní. Nesmí stát ani v připojovacím nebo odbočovacím pruhu,“ popsala část zákonu Petra Čimová z kolínské policie s tím, že na zákazu stání se může stát po dobu nezbytnou pro nastoupení a vystoupení osob a naložení a vyložení nákladu.

Paradoxem zůstává, že v Kutnohorské ulici má sídlo státní i městská policie, což leží v žaludku mnohým lidem. „Stojící auta znemožňují řidičům včas zastavit a tvoří se kolony. A městská policie na to kouká z okna,“ čílí se jeden z diskutujících na našem webu www.kolinsky.denik.cz.
Městská policie se ale brání. „Pokud vozidla netvoří překážku a neporušují pravidla, nelze je pokutovat nebo odtahovat,“ uvedl Viktor Prokeš, ředitel Městské policie v Kolíně.

Státní policie má v Kutnohorské ulici vymezeno několik míst k stání před budovou obvodního oddělení. „Dodržování předpisů i v tomto úseku samozřejmě průběžně monitorujeme. Když se někdo dopustí přestupku, je pokutován,“ řekla policejní mluvčí.

Změna dopravního značení (ze zákazu stání na zákaz zastavení) ve zmiňované ulici prý nepřipadá v úvahu. „Nerespektování dopravní značky je věcí policie. O změně zákazu stání neuvažujeme, protože tam jsou obchody, u kterých by nemohl zastavit ani dodavatel,“ uvedl Jiří Jeřábek, vedoucí odboru dopravy kolínské radnice.