Kolínsko mělo tentokrát zhruba o tisíc oprávněných voličů více (78 531), před pěti lety bylo voličů v seznamu 77 462. Zajímavé je, že samotný Kolín na tom byl přesně opačně. Tam bylo voličů v seznamu v porovnání s rokem 2014 o víc než stovku méně – letos 24 423, v předchozích volbách 24 591.

Nejvyšší volební účast v okrese Kolín, tedy bez obcí, jež přešly do okresu Praha – východ, měl Krychnov – rovných 50 procent – těsně následovaný Klášterní Skalicí (48,62 procenta) a Gruntou s 47,14 procenta.

Dá se tedy říct, že staří volební matadoři, v těchto obcích je tradičně vysoká volební účast. Naopak nejméně se voliči k urnám hrnuli ve Svojšicích (jen 16,78 procenta). Hranici 20 procent volební účasti nepřekročili také v obcích Volárna (17,94 procenta) Libenice (18,77 procenta), Tuchoraz (19,02 procenta) a Horní Kruty (19,66 procenta).

Volby do Evropského parlamentu. Ilustrační foto.
Nejmenší volební účast měli ve Vlačicích

„Zkrátka máme politicky uvědomělé obyvatele, chtějí rozhodovat,“ usmívá se starosta Klášterní Skalice Jaroslav Lukeš a potvrzuje, že „Kláštýrek“ má vždycky vysokou účast. „Při prvních volbách do EU byl jsem byli nejlepší,“ říká a dodává, že sám samozřejmě také byl volit, chodí pokaždé.

A že s ním chodí i polovina vesnice? „Možná se lidem i líbí volební komise, přijdu si třeba i trochu popovídat,“ pokračoval starosta na veselou notu.

Naopak tradičně malou voličskou účast mají ve Svojšicích. Jak prozradila jedna z členek volební komise, mnoho místních obyvatel k volebním urnám zrovna nepřišlo, ale příčina je i jinde. V obci funguje chráněné bydlení a ústav poskytující sociální, pečovatelskou a ošetřovatelskou péči klientům mj. z řad lidí s dušením onemocněním.

V tomto domově se zvláštním režimem je k trvalému pobytu přihlášeno přes sto lidí, z nichž někteří mají i překážku ve volebním právu. A stovka lidí, kteří v drtivé většině k volbám nejdou či ani jít nemohou, v malé vesnici znamená dost podstatné číslo.

Co se týče měst v okrese, nejvíce k volbám přišli Pečečtí (31 procent) a Českobrodští (30,1 procenta). Kolín a Kouřim měly zhruba nastejno (Kolín 28,67 procenta a Kouřim 28,62 procenta), v Týnci nad Labem to bylo 26,2 procenta a na posledním místě z měst skončily Zásmuky s 23,75 procenta.

Podnikatelský inkubátor Kolín. Ilustrační foto
Zasedání zastupitelů města bude asi bouřlivé