Plynovod v Ovčárecké ulici je z roku 1942, a tudíž na konci životnosti. Je tedy možná jen otázkou náhody, že vydržel vysokou dopravní zátěž a nedošlo k žádné havárii. Ovčáreckou ulicí proudí denně tisíce aut včetně nákladních směrem na průmyslovou zónu. Přičíst lze i fakt, že mnohokrát vedly právě Ovčáreckou ulicí objízdné trasy.

Jak potvrdila Kamila Bečvárovská z Výstavby sítí Kolín, práce na opravě plynovodu jsou plánované zhruba na dva měsíce – ode dneška do 8. června, a to i s rezervou. A ta v případě oprav takto starých sítí nikdy není od věci.

Matěj Zmátlo získal dvě zlaté medaile.
Kolín má mistry republiky ve střelbě. Titul získali Zmátlo a Neumanová

„Stavba je navržená z části otevřenými výkopy, z části protlaky. Do doby, než se kopne do země, nikdo nemůže s jistotou říct, že vše půjde podle plánu,“ předesílá Kamila Bečvárovská. Protlaky mohou proběhnout bez problému, ale mohou nastat komplikace například v podobě kolize se stávajícími sítěmi, může se narazit na skálu a podobně. Pak se musí zvolit jiná trasa a stavba se zdrží.

„Přes Ovčáreckou ulici jsou plánovány dva překopy, do kterých se bude ukládat potrubí. Vzhledem k vytíženosti komunikace nesmí být nic podceněno, aby se nám v budoucnu výkopy nepropadly – musí být dodržena skladba vozovky, důkladně hutnit a podbetonovat,“ dodává Kamila Bečvárovská.

Aby betony plnily svou funkci, musí vyzrát, vytvrdnout, což trvá několik dní. Až poté se teprve asfaltuje. Není asi třeba připomínat, že se jedná o plynovod, kde musí být dodržovány přísné bezpečnostní předpisy a technologie. „Víme, že pracemi způsobíme potíže, ale věříme, že vzájemnou spoluprací proběhne stavba k plné spokojenosti všech, kteří budou mít zajištěnou bezpečnou dodávku plynu,“ dodala Kamila Bečvárovská s tím, že následně budou samozřejmě opraveny chodníky a z části i komunikace.

Místostarosta Kolína Michael Kašpar a městský architekt David Mateásko se ve středu odpoledne setkali s obyvateli Kolína v Komenského parku.
Místostarosta a architekt diskutovali s Kolíňáky o Komenského parku