Od té doby se scházejí každoročně v jedné z obcí. Letošní setkání se uskuteční v Žabonosech 19. a 20. srpna. Na pátek je připravený večerní program, kdy od 19.00 hodin zahraje skupina Tornádo a všichni přítomní si na stadionu HC Žabonosy mohou užít country zábavu.

Hlavní program bude v sobotu, kdy vystoupí mažoretky a pro zástupce obcí je přichystané sportovně zábavné soutěžní odpoledne. Večer opět bude patřit hudbě a tanci.

Jak již bylo řečeno, tradice setkávání vznikla v Žaboklikách na Žatecku díky tehdejšímu starostovi obce Nové Sedlo Vladimíru Kořenskému. Právě on byl jedním ze zakladatelů této tradice.

Setkávání obcí Žab je mezinárodní záležitostí. Většinou se jednou ročně schází sedm obcí z Čech, Moravy a Slovenska. V jistých časech se sjezdu zúčastnila také polská obec Žabia Wola.

Její občané přijeli v roce 2013 do obce Žabeň na Moravě, kde se setkání před třemi lety uskutečnilo. Od té doby polští sousedé na srazu nebyli. Ze Slovenska se však pravidelně účastní dvě obce – Žabokreky nad Nitrou a Žabokreky u Martina.

V první jmenované obci na Slovensku se „Žaboobce" setkaly v loňském roce. Zástupci z českých vesnic tak zavítali do Trenčanského kraje, kde se sešlo sedm obcí, které mají ve svém názvu „Žab". Kromě tradičního programu, který se většinou nese ve sportovním a hudebním duchu, tu zájemci navštívili také mauzoleum rodinné hrobky Žabokrethyových.

O rok dříve, tedy v roce 2014, se sraz uskutečnil v českých Žabovřeskách nad Ohří. Odtud se byli zájemci podívat například na malé pevnosti Terezín, aby si připomněli pohnutou historii místa.

Setkání se tradičně účastní pět obcí z České republiky. „Žaboobcí" je přitom více. Název Žabovřesky nosí například část obce Chlístov na Benešovsku. Stejně se jmenuje také část moravské metropole. Žabovřesky, které jsou dnes městskou částí Brna, byly v minulosti samostatnou obcí.
Také Žabokliky nejsou jen jedny. Na Mladoboleslavsku se takto jmenuje místní část obce Kněžmost.

Program setkání „Žab" obcí

Setkání se uskuteční na stadionu HC Žabonosy.

Pátek 19. srpna
19.00 Country zábava – skupina Tornádo

Sobota 20. srpna
14.30 Zahájení
15.00 Vystoupení mažoretek
15.30 Sportovně zábavné soutěžení účastníků setkání
19.00 Hudba a tanec pod hvězdami – skupina M. Petráška

Obce, které se letos účastní

Žabonosy
Žabokreky nad Nitrou
Žabokliky
Žabeň
Žabokreky u Martina
Žabovřesky u Č: Budějovic
Žabovřesky nad Ohří