Jak jste se ke kulturistice dostal?

Úplné základy mám již z dřívějška. Táta totiž za mlada cvičil a doma máme posilovnu. Jako kluk jsem však hrával fotbal. Byl jsem, ale vždycky mohutnější než ostatní kluci. A k činkám jsem měl prostě blíž …

Proč zrovna kulturistika?

Kulturistika jako sport, Vám hodně věcí vezme, ale na druhé straně díky ní, hodně věcí získáte. Nejvíce Vám vezme volného času, na který opravdu nezbývá žádný čas. Na druhou stranu jsem získal mnoho sebepoznání, což si myslím že je také velmi důležité a hlavně to dělám pro ten pocit po každém tvrdém tréninku, který nelze slovy popsat, protože ten kdo toto nezažil, tak nemůže vědět o čem je řeč.

Jaké byly začátky? Pomáhal vám někdo nebo jste samouk?

Učil jsem se sám. Snažil jsem se přijít na techniku cvičení i na to, jak se správně stravovat.

Kdy jste se tedy začal kulturistice věnovat naplno?

Asi před pěti lety. Po dokončení školy. Při škole jsem neměl tolik času. Skloubit školu, ten stres a cvičení není jednoduché. Ihned po škole k tomu však byly ideální podmínky. Pustil jsem se tedy pořádně do cvičení a změnil i stravování.

Říkáte, že po škole nastaly ideální podmínky. Jak se dá cvičení a správné stravování skloubit se zaměstnáním? A jak často cvičíte?

Cvičím podle modelu 3+1. Tedy tři dny cvičím, pak mám den volna. Každé partii věnuji jeden trénink. Bydlím v Nové Vsi a dělám v Kolíně, do práce to tedy mám kousek. Navíc dělám v kanceláři, takže jíst každé dvě hodiny není problém.

Kde trénujete? Hovořil jste o domácí posilovně. Jezdíte cvičit i jinam?

Trénuji doma a o víkendu v některém z fitek v Kolíně. Ve dvou fit centrech ve městě jsem si udělal známé, takže to střídám. Nejideálnější podmínky jsou podle mě ve Stap baru. Když kluci, co tam cvičí, potřebují pomoc, poradím jim.

Jak jste se připravoval na soutěž v Kutné Hoře?

Připravoval jsem se souvisle asi tři měsíce. Vstával jsem ve čtyři ráno, abych mohl strávit tři čtvrtě hodiny na rotopedu, potom jsem se musel zvážit, váhu zapsat a jet do práce. Po práci jsem vždy absolvoval silový trénink. Večer jsem si uvařil jídlo na druhý den a takhle to šlo celé tři měsíce.

Absolvoval jste již někdy nějakou jinou soutěž?

Poprvé jsem soutěžil minulý rok v Brně. Na soutěž jsem se připravoval sám – od sestavy jídel až po trénink. Všechno si sám sepisuji. Abych příště věděl na co se zaměřit, kde přidat svalovinu

Každá soutěž mě posunuje dál. V Brně jsem byl i letos. Soutěž se konala o den dříve než v Kutné Hoře, tedy v sobotu. Teď už tedy mohu porovnávat a organizace byla rozhodně lepší v Kutné Hoře. V Brně bylo všechno tak hektické, že se někdo třeba nestihl ani rozcvičit a už nás volali.

V Kutné Hoře jste se stal absolutním vítězem, tušil jste, že se tak dobře umístíte?

Já především děkuji, že jsem se mohl zúčastnit této kondiční soutěže Golem's Gym a děkuji pořadatelům za dobře organizovanou soutěž.

Z vítězství jsem byl mile překvapen, až zaskočen. Kvůli tomu, že mě celou přípravu trápili zdravotní problémy a chystal jsem se ukončit předčasně přípravu, zatnul jsem zuby a z posledních sil, jsem dietu dokončil.

Takže po vyhlášení absolutního vítěze, jsem tomu nechtěl ani sám uvěřit, vše pro mě proběhlo tak neskutečně rychle, že si to nepřipouštím ani dnes.

Jediné, co k tomu můžu dodat je: Za tu bolest, fůru času a odříkání v posilovně – stálo to za to! Neskutečný zážitek a inspirace pro pokračování a zdokonalování své muskulatury pro další přípravné období na budoucí soutěže.

Co do budoucna? Chystáte se na nějakou další soutěž?

Nyní si nechám nějaký čas na zotavení a nabrání sil na další objemovou přípravu, příští rok si udělám pauzu od soutěží.

Zkusím nabrat nějakou kvalitní svalovou hmotu, hlavně na spodních končetinách a zkusím se připravit na jarní pohárovou soutěž v roce 2014, již jako registrovaný závodník.