„Zrovna teď se nám tu jeden takovýto problém rýsuje. Vidíme to přímo z oken úřadu," posteskl si starosta Plaňan Martin S. Charvát.

„Dosud jsme to oficiálně neřešili, ale budeme to nejspíš muset udělat," dodal s tím, že prvním krokem bude osobní návštěva starosty či zástupce úřadu městyse a snaha o vyřešení celé situace domluvou. Pokud se to nepodaří, bude následovat oznámení na odbor životního prostředí do Kolína.

Také v Cerhenicích nejsou lhostejní k tomu, když někdo spaluje plasty nebo gumy, a ohrožuje tak zdraví celého okolí. „Řešíme to, je to neustále předmětem sporů mezi občany," říká starosta Marek Semerád. „Zatím jsme to vždy řešili domluvou, jiný postup jsme zatím uplatňovat nemuseli," dodal starosta.

I v Tatcích už se s podobnými problémy setkali. „Není to časté, ale jeden problém jsme tu vloni měli," popsala starostka Blanka Řezáčová. Lidem v sousedství jednoho z domů šel štiplavý kouř přímo do oken.

„Vyřešilo se to domluvou. Je to určitá výhoda vesnice, lidé se znají," dodala starostka, která osobně za obyvateli domu byla a vysvětlila, co by mohlo následovat, kdyby se situace nezlepšila. Letos se zatím podle jejích slov v obci podobné problémy neobjevily.

Podobné stížnosti dosud nezaznamenal starosta Krychnova. „Jsme malá obec, lidé mi hodně řeknou, ale s ničím takovým ještě nepřišli," řekl starosta Petr Heverle. Podle jeho slov občané poctivě třídí odpad. Petr Heverle si nemyslí, že by do budoucna problém s pálením pneumatik nebo plastových lahví vznikl.

Podobně jsou na tom také v Klášterní Skalici. „Jsem přesvědčený, že občané nic takového ve svých kotlích nepálí," řekl starosta Jaroslav Lukeš a dodal, že žádné stížnosti podobného rázu nezaznamenal. Po vsi se prý ani o ničem takovém nehovoří. Také Jaroslav Lukeš připomněl, že lidé mají k dispozici popelnice a kontejnery na třídění odpadu a většina třídění také poctivě dodržuje.

Stížnosti tohoto rázu prý za celou dobu ve své funkci neřešila ani starostka Malotic Radka Jirkovská. „Řešila jsem, že Pražáci pálili listí, ale toto nikdy," dodala.

„Stížnosti ohledně pálení v kotlích jsme neřešili," potvrdil Ladislav Chábera, strážník městské policie v Kostelci nad Černými lesy. Tímto tématem se v poslední době nezabývala ani Městská policie v Kolíně, svými slovy to potvrdila mluvčí strážníků Helena Honkiszová.