Vyměněná jsou už okna na čele budovy, dvoje nové vchodové dveře, pracuje se na nové střeše. Do původní už totiž zatékalo, navíc se zjistilo, že nebyla vůbec izolovaná. Vyměněná okna jsou už teď hodně znát, a to zatím nikterak moc nemrzne. „Okna neprofukují. V kuchyňce, kde byla dvě rohová okna, si pamatujeme v zimě vždycky chladno. Teď už není. A bude to poznat i v létě ve vedrech, což samozřejmě platí i o střeše," pochvaluje si vedoucí útulku Alice Vlková.

Do oddělení karantény je teď v útulku přísný zákaz vstupu. Ale ne proto, že by tam bydlel pejsek s nakažlivou nemocí, po níž by vám vyrostly psí chlupy, ale protože tam tvrdne beton. Na něj pak přijde litá podlaha. Taková, jakou mají například v ZOO ve Dvoře Králové v pavilonu lvů, kde se osvědčila. Takže pro pohyb pejsků, i kdyby na ní dělali psí kusy, bude s jistotou vyhovovat také.

„Přece jen lev je trochu větší zátěž než naši psíci," směje se Alice Vlková. Podlahy se budou měnit nejen na karanténě, nevyhovovaly už totiž současným normám.

Vloni přijal kolínský útulek 242 psů. Pro 125 z nich našel útulek náhradního majitele, 102 nalezených pejsků se díky útulku šťastně vrátilo zpátky domů ke svým vlastním páníčkům.

Toho čase je v útulku zhruba deset dospělých psů plus čtyři sametově černá štěňátka, jimž tu pracovně říkají Ježíšci. Však také mají s Kristem stejné datum narození (25. prosince – Ježíš se také narodil o půlnoci). A s trochou nadsázky lze říct, že jsou také narozená na slámě (v tomto případě dece) nuzného přístřeší, kde krátce před jejich příchodem na svět našla jejich chudá, plachá matka útočiště poté, co dlouhé dny putovala chladnou krajinou.

Mezi sourozenci převažují holčičky – ze čtyř štěňat je jen jeden kluk, zrovna ten nejdrobnější. Dostal jméno Jaroušek podle nejzkušenější porodní báby útulku Jaroslava Rajsíka. „Vždycky, když je porod na spadnutí, slouží Jára," směje se Alice Vlková (na snímku s dotyčnými Ježíšky). A nejinak tomu bylo i tentokrát.

K adopci budou štěňátka v polovině února. To, že zatím nemají páníčky, neznamená, že už nemohou být za hvězdy. Všechna štěňátka budou spolu s dalšími několika současnými obyvateli útulku soutěžit v klání o titul Psí miláček Deníku.