Co pro vás toto ocenění znamená?

Začala bych slovy nejmenovaného mistra: ‚Tohle jsem opravdu nečekala.‘ Cenu beru jako ocenění náročné práce učitele, která mi přináší hodně radosti. Zároveň je nesmírně fyzicky i psychicky náročná. Žáci, rodiče, kolegové, vedení školy – to všechno jsou lidé, kteří mohou velkou měrou ovlivnit práci, nebo alespoň chuť do práce, každého pedagoga. Pro mě osobně tato cena znamená, že mám kolem sebe lidi, se kterými se mi dobře pracuje i spolupracuje, a že je moje práce vnímána pozitivně. A tak bych ráda poděkovala: manželovi, rodině, vedení školy, kolegyním (v naší sborovně obzvlášť), rodičům, žákům … možná i praotci Čechovi.

Kousek radosti získala i malá Adriana. Výhra pomůže nejen jí, ale i celé rodině.
Kousek radosti získala i malá Adriana. Výhra pomůže nejen jí, ale i celé rodině

Byla jste oceněna za přístup k rodičům i dětem, jaké jsou z vašeho pohledu dnešní děti a rodiče? Změnili se nějak, nebo je to jen fráze?

Já bych to za frázi nepovažovala. I když na začátku jsou stejná voňavá miminka – nepopsané listy, stejní rodiče, kteří chtějí pro své děti to nej … jako dřív. To ostatní se změnilo. Změnilo se prostředí, systém, možnosti. Přístup k dětem se samozřejmě změnil také. A někdy se také, bohužel, změnilo i to nej pro děti. Někteří rodiče hledají tu nejjednodušší a nejsnazší cestu pro své dítě, chtěli by pro ně ty nejlepší známky za co nejméně práce. Děti mají co nejvíce hraček a co nejméně mantinelů. Co nejrychleji se snaží mít všechno, co si přejí. Zodpovědnost za své povinnosti přehrávají na rodiče. A ti ji přebírají. Bezmezně věří svým dětem. Zapomínají, že je třeba se držet hesla: ‚Důvěřuj, ale prověřuj.‘
Teď se takovým oslím můstkem přenesu k první otázce. Jsem ráda, že většina rodičů se nenechala převálcovat dobou a pro svoje děti mají ta správná nej. Možná trochu jiná než před lety, možná k nim dojdou jinými výchovnými metodami, možná… S těmito rodiči a jejich dětmi je radost pracovat. Vzdělání je pro ně důležité a škola není nepřítel, i když na ně má své nároky a požadavky.

Jana Kratochvílová, předsedkyně a manažerka neziskové organizace Leccos, při převzetí ceny.
V Českém Brodě se rozdávala radost. Jak využije dary třetí výherce?

Co či kdo pro vás dělá Český Brod Českým Brodem?

Jsem rozená Českobroďačka, a tak první co mě napadne, když se řekne Český Brod, je domov. Vzápětí na to si představím liblické vysílačky, které už z dálky signalizují, že domů je to už jen kousek. A tak na otázku, kdo pro mě dělá Český Brod Českým Brodem, je moje odpověď jednoznačná – rodina. Hned za rodinu bych zařadila kamarády, se kterými se ráda scházím a potkávám, víme o sobě. A co je pro mě v Českém Brodě významné? Mimo jiné naše škola – místo, kterým jsme jako děti prošli všichni z rodiny a procházejí stále další generace. Místo, ve kterém mě moje třídní učitelka navedla na dráhu pedagoga. Je to taková moje srdeční záležitost. Jmenovala bych i Kulturní dům Svět, který po přestavbě pozvedl nabídku kulturních pořadů na vysokou úroveň. Opravenou a rozšířenou knihovnu se zajímavými pořady pro děti a mohla bych pokračovat dál.

Ilustrační foto.
Návrhy za slučování čtyř středních škol zatím spadly ze stolu