„Krajská hygienická stanice nám zrovna zaslala informace o rušení hromadných akcí, zatím jsme vítání občánků nevyrušili, termín máme v polovině října, do té doby může ještě dojít ke změnám,“ uvedl například tajemník Městského úřadu v Českém Brodě Aleš Kašpar.

V Pečkách slavnostní akt pro nejmenší obyvatele a jejich rodiny pro letošek odložili úplně. „Snad se nám podaří uspořádat to na jaře, až se budeme moci sejít pod širým nebem,“ poznamenala starostka Alena Švejnohová.

Burza dětského oblečení v Kolíně.
OBRAZEM: Maminky nabízely dětské oblečení na přicházející sezonu

V Cerhenicích vítání chystají na konec tohoto měsíce. „Jde o dlouho připravovanou akci, v této chvíli předpokládáme, že ji uspořádáme. Samozřejmě budou roušky, dezinfekce, přísná hygienická opatření,“ uvedl starosta Marek Semerád. Otázkou samozřejmě zůstává, kolik z pozvaných maminek a dalších rodinných příslušníků se zúčastní.

Sbor pro občanské záležitosti města Kouřim v současném období odkládá konání slavnostních obřadů spojených s vítáním nových občánků. Novorozené obyvatele Kouřimi letos přivítá poněkud jinou formou než ve všech předchozích letech. Zástupci města přijdou za rodiči domů, ale ne zrovna přímo do obýváku. Dárek pro nového občánka a finanční dárek pro rodiny jim předají před domy. „Každý nový život je křehký a naše přední úloha je chránit zdraví občanů,“ říká kouřimská radnice.

Covid centrum k odběru vzorků pro testování na nový typ koronaviru
ON-LINE: Nárůst případů koronaviru mírně zpomalil. Přibývá lidí v nemocnicích

Například i v Říčanech nebudou vzhledem k nepříznivé epidemické situaci minimálně do konce roku pořádat vítání občánků. Město se k pořádání této společenské události vrátí, jakmile vyhodnotí situaci za méně rizikovou. Přihlášky odevzdané na matriku zůstávají v platnosti, pokud rodiče projeví zájem, jejich děti by radnice přivítala v příštím roce.