Skupina už má za sebou dva celovečerní amatérské filmy, několik knížek, pár zfilmovaných příběhů, ale videoklip, a to na vlastní skladbu, to byla podle vedoucího skupiny Miroslava Horáčka výzva.

„Videoklip vznikl jako poděkování děvčatům z našeho souboru, která neustále hledají v archivech staré a mnohdy zapomenuté písně a vdechují jim život při našich vystoupeních. Děvčata už nahrála čtyři CD a píseň z videoklipu je právě z toho posledního, které se jmenuje Písně časů císařských," vysvětlil Miroslav Horáček.

Pro videoklip tříminutové písně se natočilo celkem více než dvě hodiny obrazového materiálu. Z toho se pak poskládal příběh syna chudého, francouzského sedláka, který byl odveden do války, z níž dezertoval. Štěstí mu nepřinesl ani prsten od jeho milé a nakonec skončil před nemilosrdným polním soudem.

Píseň původně z 18. století se proto nazývá Polní soud.

Natáčelo se ve skanzenu v Přerově nad Labem, na kolínském Kmochově ostrově, při Josefínských slavnostech v Terezíně a na zámku v Brandýse nad Labem. „Tam všude nám vyšli vstříc, a proto mohl tento netradiční klip s předehrou vzniknout," dodal Miroslav Horáček.