Urinální byznys totiž není lukrativní, proto podnikatele neláká. Veřejné toalety nejčastěji provozují sama města, případně firmy, které města dotují. „V Benešově provozujeme pouze jediné veřejné toalety. Stojí v centru poblíž Obchodního domu Hvězda," potvrdil Bohumil Rataj, ředitel Technických služeb Benešov.

Veřejné záchodky v Benešově mají otevřeno celý den, v sobotu jen do 13 hodin. V neděli pak mají návštěvníci města smůlu. O toalety a především vybírání desetikorunového poplatku se starají dva pracovníci, které také TS musejí zaplatit. „Za rok doplácíme na tyto naše jediné toalety kolem dvou set tisíc korun," potvrdil Bohumil Rataj.

Screamers oslavili dvacetiny
Screamers oslavili dvacetiny

Situace však není beznadějná. Alespoň na západě Evropy se o to zdárně pokoušejí zřízením takzvaných Free WC. Jak už označení napovídá, jedná se o volně přístupné toalety umístěné v restauracích. Pro volný přístup lidí z ulice ale majitelé restaurací moc pochopení nemají, protože právě lidé z ulice neplatí ani haléř a je potřeba po nich uklízet.

Pomáhají nemocným

V turisticky atraktivní Kutné Hoře fungují hned čtyři veřejná WC. Město je jako prodělečné nevnímá a snaží se je vylepšovat. Například bezbariérové zařízení u Vlašského dvora nabízí i přebalovací pult.

Majitelé restaurací o Free WC příliš neuvažují. Hlavním důvodem je komfort hostů, kteří jsou právě v restauraci a nechtějí se dívat na zástupy turistů procházejících na toaletu. Proto má většina restaurací hned u vstupu oznámení v několika jazycích: WC zdarma pouze pro hosty restaurace. Ostatní musejí zaplatit desetikorunu.

1.místo 2012 - SOŠ a SOU stavební Kolín - Střední stavební škola
Studenti z Kolína staví fotbalový stadion z vlnité lepenky

Město se dokonce zapojilo do celonárodního projektu, který vznikl jako podpora pro pacienty s Crohnovou chorobou a dalšími onemocněními, jež se vyznačují nespecifickými střevními záněty.

„Projekt vznikl ve spolupráci s pacientskou organizací Pacienti IBD. Hlavním smyslem je umožnit takto nemocným využívat síť veřejných toalet v rámci republiky zdarma a přednostně," uvedla Kateřina Hladíková z kutnohorského odboru investic. Město v projektu začalo figurovat od nového roku a pacienti s průkazy mohou na území Kutné Hory zdarma využívat veřejné záchody v Sedlci v Zámecké ulici, u Vlašského dvora v Pacákových sadech a v Libušině ulici v centru města. Pacienti, ale i běžní turisté, si dokonce mohou stáhnout mobilní aplikaci, kde jsou veřejné záchody vyznačené na on-line mapě.

Zůstala jen tři WC

Ani v Kolíně není veřejná toaleta na každém rohu. Vlastně tam jsou jen tři. V centru města poblíž areálu kolínského zámku, v Komenského parku a v Masarykově ulici. "Veřejné záchody jsou prodělečné, měsíčně se vyberou desítky korun, údržba a provoz stojí desetitisíce," popsala mluvčí radnice Iva Blümelová. Vloni se rušilo WC na Zálabí.

Ilustrační foto
Počet nehod způsobených střetem se zvěří narůstá