Zastupitel Jan Hora (ANO 2011) totiž na minulém zasedání zastupitelstva řekl, že umístění těchto poutačů může ohrozit bezpečnost.

Měl na mysli například reklamu umístěnou na dopravním značení. „Všímal jsem si toho na přechodu z podloubí na ulici Politických vězňů, když bylo 1. září. Děti šly do školy a tam dvoumetrová reklamní cedule. Kdyby tam dítě vběhlo, tak ho řidiči nemohli vidět," poznamenal.

Koaliční zastupitelka Iveta Mikšíková (Změna pro Kolín) upozornila na to, že se město problematice věnuje a regulace v současné době připravuje. „Vstoupili jsme do jednání, budeme korigovat veškerou reklamu, která bude v nesouladu s tím, co jste říkal," uvedla na zastupitelstvu Iveta Mikšíková.

Dále řekla, že nevhodně umístěná reklama bude odstraněna, jako náhradu společnosti dostanou reklamu na veřejném osvětlení. „Dále jsme se sešli se stavebním úřadem a odborem dopravy. Veškeré reklamní billboardy a bannery projdou velmi přísnou kontrolou, samozřejmě jsme si vyžádali veškerou kontrolu všech smluvních vztahů, které teď jsou na městě podepsány a budeme se tomu věnovat," dodala.

Kromě toho zmínila přípravu vyhlášky města, která bude reklamu regulovat. Do debaty vstoupil také starosta Vít Rakušan (Změna pro Kolín), který řekl, že se připravuje koncepční řešení.

Starosta: Smlouvy jsou historické

Také zmínil, že poslední smlouva, která pronajímala lampy veřejného osvětlení, vznikla už v roce 2008. „Snažíme se situaci korigovat, stejně jako se korigovaly výlepové plochy, které byly dělány živelně," poznamenal Vít Rakušan.

Zastupitel Jan Hora na zasedání však kritizoval, že příprava regulace venkovní reklamy trvá městu dlouho. „ Tu samou odpověď jsem od vás slyšel v únoru. Od února se situace nezlepšila. Jestli jsou billboardy takové nebo jiné, to je věc stavebního úřadu. Jde o bezpečnost kolínských obyvatel. O nic jiného mi nejde," řekl ve svém projevu.

Iveta Mikšíková hovořila také o černých výlepech, kterým se také chce v připravované vyhlášce věnovat. Problematika se podle jejích slov řešila na zvláštní schůzi. „Konzultovali jsme vše na pracovní schůzce, na kterou jste byl pozván. Koncepčně jsme se posunuli," řekla.