Podle zkušeností společnosti Vodos Kolín během letních dnů může být spotřeba vody na Kolínsku až o 28% vyšší než v ostatních ročních obdobích. Existují zde však i oblasti, jejichž spotřeba vody je v létě několikrát vyšší.

„Příkladem takové extrémní spotřeby je oblast Škvorecka a okolí, kde je společnost závislá na dodávkách vody od Pražských vodovodů a kanalizací. Letní hodnota denní spotřeby je 858 m3 za den. To je nárůst o 47 % oproti zbývajícím obdobím“, říká výrobní ředitel Vodosu Luboš Haken.

V této lokalitě Vodos podle jeho slov pracuje na možnosti získání dalšího dodavatele pitné vody. Důvodem, proč se o to vodohospodáři snaží, je i to, že už nyní je deficit pro celou lokalitu dalších zhruba 20 l/s. Navíc se plánuje nárůst obyvatel, podle plánu rozvoje jednotlivých obcí až o 1600 ekvivalentních obyvatel, kteří žádají o možnost napojení na veřejný vodovod. Podle místních obyvatel je získat povolení na novou vodovodní přípojku téměř nemožné.

Požár pole u obce Bylany u Českého Brodu.
Požár pole si vyžádal třetí stupeň poplachu



V současné době v oblasti Škvorecka kvůli nedostatku pitné vody platí předběžné opatření.

„Voda prostě není. Nesmíme vodu používat na zalévání zahrad, mytí aut a samozřejmě napouštění a doplňování bazénů,“ popsal starosta Antonín Rubín.

Na normální živobytí to zatím podle jeho slov obyvatele neomezuje. Od letošního roku voda zdražila zhruba o korunu padesát na kubíku.

Stav, kdy ji nelze používat k jiným než k pitným a hygienickým účelům, bude patrně platit až do konce září.

Miloš Forman
Černý Petr se po desetiletích vrací do Kolína

DOJDE NA CISTERNY?

Voda pro odběratele v Kolíně a okolí je dodávána z vlastních zdrojů vodohospodářské společnosti Kolín, u kterých právě proběhla kompletní revitalizace kvůli zachování vydatnosti kapacity tak, aby nedošlo k ohrožení dodávek pitné vody. Odběr pitné vody pro kolínské odběratele není nijak v současné době omezen.

Vodohospodáři podle Luboše Hakena monitorují lokální zdroje pitné vody ve všech provozovaných lokalitách.

Jsou připraveni v případě nutnosti zavážet i pitnou vodu do vodojemů cisternami, včetně možnosti náhradního zásobování, tedy cisternovými vozy, které jsou rozmísťovány v případných ohrožených lokalitách.

Železniční přejezd na trati Pečky - Kouřim, kde došlo k několika dopravním nehodám.
Na přejezdu číhá smrt, signalizace nefunguje!

Nedostatek vody pociťují v mnoha místech regionu. Dalším příkladem je Černokostelecko, kde lidem vysychají studny a potíž je také s nedostatečnou kapacitou vodovodu.

„Zásobování pitnou vodou je pro nás samozřejmě prioritou, přípravy na posílení kapacity zdrojů pitné vody jsme zahájili již v roce 2015,“ řekl starosta Kostelce nad Černými lesy Jiří Kahoun s tím, že před dvěma lety však nikdo nepočítal s tak dramatickým vývojem situace.

Vyschlé studny trápí také Blinku, Hradenín nebo Poboří – tedy obce, které spadají do správy městyse Plaňany. Hlavně v Blince se tak začalo hovořit o možnosti vodovodu. „Technicky by to určitě šlo, otázkou je, kolik by to stálo,“ řekl Martin S. Charvát, starosta Plaňan s tím, že se problémem bude městys ještě zabývat.

Nehoda na železničním přejezdu u obce Ratboř
OBRAZEM: Náklaďák se na přejezdu u Ratboře srazil s osobním vlakem