Například Tomáš Tvrdík s kolegy ztvárnil šestičlennou družinu Otce vlasti.

Točilo se na tvrzi Cuknštejn, na Pernštejně, Švihově či na Zvíkově. „Bylopoměrně dost natáčecích dnů, spousta scén s šermem, ale i s jízdou na koních. V sedle jsem natáčel vlastně poprvé," vzpomíná Tomáš Tvrdík.

I pouhé sezení v sedle byla podle něj velká zkušenost. „Ve filmu je to vteřinka, ale my jsme v sedlech seděli i nějakou tu hodinu. Záběr, kdy kůň na první pohled stojí, znamená, že ho uklidňujeme a snažíme se udržet na místě," říká s tím, že párkrát také málem spadl.

„Na koně v brnění to šlo celkem v pohodě, ale dolů byl problém, párkrát jsem chytil kyrysem a málem si nabil," směje se. Natáčení bojových scén podle Tvrdíkových slov předcházelo několik dní nácviků, kdy se řešil prostor hradu. „Byl dostatek času sladit se i s herci," říká Tomáš Tvrdík. Ve filmu se žonglující objeví i jeho manželka Kristýna.

Muži z Poprávu se postupně skamarádili s týmem kostymérů a maskérů, byla i oslava narozenin režiséra, zkrátka příjemná práce i spousta legrace. „Tu jsme si užili třeba na loďce. Co chvíli jsme přemýšleli, jestli se potopíme a nebudeme plavat v kostýmech, nebo se navzájem rozesmívali při ostrém točení," vzpomíná Tomáš Tvrdík, který se v civilním životě živí jako konstruktér.

„U počítače často hoří čas, jen tak tak se stíhají termíny. A pak přijde kontrast s touto uspěchanou dobou – pohoda při natáčení," shrnul.

Nyní aktuálně absolvovali členové Poprávu kurz, kde trénovali pády, a to až 
z šesti metrů, a chystají se na natáčení nového historicko – fantasy seriálu.