Vladimír Benedikt Holota, katolický kněz, spisovatel, publicista a duchovní vůdce byl v letech 1972 – 1991 pečeckým farářem. A Pečky na něho ani po více než třiceti letech nezapomněly.

Jeho osud a životní příběh je obdivuhodný. Za druhé světové války byl účastníkem odboje, v 50. letech během takzvané Akce K, kdy byly násilně likvidovány kláštery a mužské katolické řeholní řády, byl zbaven svobody a odeslán do centralizačních a internačních středisek, ve které se měnily zejména kláštery ve vylidněném pohraničí. Prošel tak internací v někdejších klášterech Hejnice, Bohosudov, Králíky a Osek, ale i nucenými pracemi na stavbě vodní nádrže Klíčava.

Radimské léto Petra Jančaříka na vlakové zastávce v Radimi: ze setkání se zpěvákem Václavem Neckářem a básníkem Ivo Šmoldasem.
Obrazem: Hlavní hvězdou dalšího pokračování Radimského léta byl Václav Neckář

Jako kněz působil až do roku 1969 v utajení, byl v hledáčku Státní bezpečnosti, která ho často vyslýchala. Po roce 1991 se vrátil do konventu Panny Marie Sněžné v Praze.

Dnes ho i řada mladých lidí zná také díky videím na youtube, s nimiž začal během pandemie koronaviru, aby dodal lidem povzbuzení a naději.

Co u vás rozhodne komunální volby? Zapojte se do velké ankety Deníku ZDE.