Řešily se úpravy rozvodů elektroinstalace, výměny nefunkčních baterií, svítidel, regulačních ventilů topení, provedly se drobné stavební opravy jednotlivých částí budov, byla nově osazena poměrová měřidla vody a elektřiny tak, aby bylo možné provádět spravedlivé rozpočítání spotřeb energií jednotlivým nájemcům.

„V letošním roce se zahájily úpravy přízemí pavilónu 
A výmalbou chodeb, renovací schodiště a osazením nových svítidel. Společné prostory pavilónů E a F, kde jsou většinou ordinace praktických lékařů, projdou kompletní vnitřní opravou sociálního zařízení s osazením nových zařizovacích předmětů, výměnou oken, vstupních dveří, svítidel, podlahové krytiny 
a výmalbou společných prostor," říká starosta s tím, že drobnými stavebními úpravami projdou i ordinace jednotlivých lékařů.

„I někteří nájemci se sami výrazně snaží o zlepšení svého pracovního prostředí 
a mnohé rekonstrukce svědčí o vkusu a snaze vytvořit svým klientům co nejpříjemnější prostředí," chválí Jakub Nekolný.

Největším problémem areálu nemocnice je podle jeho slov nejen nevyhovující stav budov, ale i dispoziční řešení jednotlivých objektů. „Jelikož se jedná o staré budovy, tak mnoho záležitostí již neodpovídá současným normám. To má pak zásadní vliv na připravované investiční práce," předesílá starosta.

Jakoukoliv změnu je totiž nutné uvést do souladu s platnou legislativou, aby bylo možné dostat souhlasná stanoviska například od hasičů či hygieniků.

„Když nechceme jako doposud dělat jen kosmetické úpravy, potřebujeme na přípravu více času a práce se také následně výrazně prodraží," dodává Jakub Nekolný.

Představa využití celého areálu se podle jeho slov postupně vyvíjí tak, jak město získává podrobnější informace o stavu objektů.

„Bývalý infekční pavilón stále plánujeme využít pro potřeby základní školy. Prostory v pavilonech E a F (bývalé zubní a dětské) pronajímáme soukromým lékařům a zdravotnické záchranné službě. V hlavní budově s označením A budou i nadále lůžková zdravotnická zařízení následné péče," říká starosta.

Bývalá gynekologie bude muset projít kompletní rekonstrukcí a ta bez uvolnění budovy není možná. „Proto zvažujeme nejprve opravit rozestavěnou polikliniku a přenést zdravotní péči sem. Budovu gynekologie by pak bylo možné využít jako dům se zvláštním režimem, tedy pro potřeby seniorů se sníženou soběstačností. Toto zařízení by mohlo být zařazeno pod domov pro seniory Anna. Ve staré poliklinice plánujeme vybudovat dům sociálních služeb. Pro objekt bývalého ředitelství zatím žádné využití nemáme, protože úřad práce se stěhuje do objektu Stavokonstrukce," popsal Jakub Nekolný.

Aktuální dobrou zprávou pro další aktivity v areálu nemocnice je získání dotačních peněz na rekonstrukci bývalého pavilonu na první stupeň základní školy a na rekonstrukci bývalé prádelny na jídelnu pro novou školu.