Do regionálního kola však letos nově přicházeli i muži, kteří se chtěli stát modely. S modelkou Pavlínou Němcovou jsme si popovídali nejen o soutěži, ale také o jejích zkušenostech s modelingem.

Kdo je dnes typ na modelku a modela? Výrazná osobnost, nebo takzvaně ramínko na šaty?

Ve vrcholovém modelingu uspěly vždy výrazné osobnosti, ze kterých to vyzařuje. Není to pouze o té čisté kráse.

Na druhou stranu má ale být modelka tvárná. Jak zkombinujete tvárnost a osobnost?

Když má člověk výraznou osobnost, tak umí být poddajný a jako chameleon. Tvárnost je vždy svým způsobem zajímavá.

Modelkám se často vytýká, že reprezentují nereálný obraz krásy. Jak na to reagujete?

Pro každý obor musí mít člověk určité dispozice. Pro modeling to je výška a přirozená štíhlost. Když to dívka nemá, tak by se příliš trápila dietami, čímž ničí jak své zdraví, tak ani nikdy nemůže uspět na vrcholu. Říkám, že ne každý může dělat všechno.

Kdy se pozná, že člověk má k modelingu dispozice? Říká se, že během puberty se z ledasčeho vyroste…

Na castingu vidíme, že i čtrnáctiletá dívka bude do dvou let naprosto připravená na vrcholový modeling. Cítíte to z ní nejen kvůli tomu, jak přemýšlí, ale i jakou má osobnost, jak je zralá, dispozice tam jsou jasně vidět. Máme dívky, které ve čtrnácti měří 175 centimetrů, takže je jasné, že do dvou let ještě vyrostou.

Proč je výška v modelingu tolik důležitá?

Jakékoliv oblečení vypadá lépe na vysokém štíhlém člověkovi než na nižším a kulatějším. O tom je modeling. Každý návrhář vám řekne, že jakýkoliv kus oblečení vypadá lépe na dlouhonohých vysokých dívkách.

Casting modelek a modelů

Muži měli letos na castingu poprvé šanci. Popovídali jsme si s Tomášem di Giorgi, který se castingu také zúčastnil. „Chci být model, protože si myslím, že na to mám postavu i vzhled," řekl mladý muž, který má velkou zálibu v módě. „Co se týká vzorů, tak hodně obdivuji fotbalistu Davida Beckhema," řekl.

Kolik na casting tak zhruba přijde lidí?

Je to různé. Mnohdy jsme překvapeni vysokou účastí v menších městech. Ale kde jsme čekali třeba šedesát zájemců, tak přišlo 120.

Kolik procent má šanci na úspěch?

Zatím máme za sebou polovinu všech kol, do semifinále určitě postoupí několik desítek dívek. Za dva měsíce bude semifinále v Praze, ze kterého vybereme 12 dívek do finále.

Jak vypadá casting?

Nejprve účastník vyplní dotazník, pak postupuje na rozhovor s porotou a focení. Pokud je potřeba, tak je i přeměřen, výšku i míry. Následně podle fotografií vybíráme chlapce nebo dívku do seminifále. Vždy je důležitá fotogeničnost.

První rok v castingu nabíráte i muže. Začíná být modeling atraktivní i pro ně?

Je to novinka, modeling není jen o tom ženském, byť ten má a bude mít prim. Mužský modeling je velmi žádaný, byť se jedná o jediný obor, ve kterém muži vydělávají méně než ženy, honoráře jsou nižší. Momentálně je asi deset českých a slovenských mužů na úrovni světového modelingu, je po nich velká poptávka.

Retuše jsou ve fotomodelingu standard, dokonce se začaly upravovat i tělesné proporce. Co na to říkáte?

Svým způsobem to je problém dnešní doby, jak jde technický vývoj dopředu. Na jednu stranu to ulehčuje práci, na druhou to není úplně nejlepší. Když se vyčišťuje a vyhlazuje pleť, tak fotka vypadá lépe. Ale souvisí to asi s tím, že dnešní svět chce opravdu klamat ve všem. A to je podle mého názoru špatně.

Casting modelek a modelů

Poznávat nové lidi a cestovat po světě láká Šárku Duškovou z Kolína. „Už jsem byla v jedné agentuře, tam jsem zjistila, že by mě práce modelky bavila. Tak se hlásím sem," řekla. V jejím modelingovém snu ji hodně podporuje přítel, který jí fandí.

Je to dnes už standard?

Řekla bych, že ano. Samozřejmě jsou i časopisy, které se proti tomu ohrazují a nechávají topmodelky fotit na obálky takzvaně bez makeupu. Ale ten makeup tam vždy je, i když je fotka takzvaně přirozená. Žijeme ve světě konzumu.

Máte třiadvacetiletého syna. Co říká na matku modelku?

Je pyšný, se všemi kamarády mi strašně fandí. Ale koukají na to úplně jinak, protože syn ve Francii vyrostl i tam žije. Tam je pohled na modeling naprosto jiný, než v Čechách.

Co tím myslíte?

Když se v Čechách řekne modelka, tak kolikrát jde až o hanlivé označení. Tady je za modeling považováno něco úplně jiného, než čím ten opravdový vrcholový modeling je. Plno lidí si myslí, že to je chození po večírcích, ukazování se v bulváru, eventuálně chození přehlídek ve spodním prádle na diskotékách. Ale o tomhle to není. Je to tvrdá práce a má to úplně jinou úroveň, než co se tady nazývá modeling. Proto bych i chtěla ubezpečit rodiče dívek, které přijdou na casting Elite model look, že hledáme modelky do toho vrcholového světového modelingu.

Casting modelek a modelů

Kamarádky Anežka Kochová a Tiana Krejčová (zleva) se chtějí stát modelkami, proto přišly na kolínský casting. „Je to velká příležitost, jak si otevřít bránu do světa," mínila Anežka. S tím souhlasila i její kamarádka Tiana. A co se jí na modelingu líbí nejvíce? „Hodně se mi líbí cestování," dodala po chvilce zamyšlení.

Chodí modelky do důchodu?

Jak kdo. Je to individuální a jako u vrcholových sportovců. Někdo končí dříve, jiný později. Naše generace, která začínala v v 90. letech, práci stále má. Ne v takovém měřítku jako na začátku kariéry, i když bych se už dávno považovala za modelkovskou důchodkyni. Je to i vývojem doby. Klient, který propaguje krámy proti vráskám, si na reklamu nevezme dvacetiletou modelku, ale radši tu čtyřicetiletou, která mu to propaguje lépe.

Když se podíváte na vaši kariéru, na co vzpomínáte nejraději?

Vstup do vrcholového modelingu mi umožnilo setkání s dnes už bohužel zesnulým Gianfranco Ferré, který byl tenkrát hlavním designérem značky Dior. Byl v té době takový můj děla a strašně milý medvídek. Nevím, čím jsem mu učarovala. Přišla jsem na jeden z castingů, on si mě okamžitě zamiloval a dal mi první světovou kampaň. Tím mi otevřel dveře do vrcholového modelingu.