Hladoví paraziti

„Aktivita“ klíšťat vlastně označuje jejich hladovost. Určuje podíl jedinců připravených k napadení hostitele na celkové populaci klíšťat, která se v daném místě vyskytují. A ubrat na intenzitě je načase. Nasvědčují tomu třeba poznatky z Berouna. Během hodiny tam Deník zaznamenal hned trojí stesky na chycení klíštěte: od zahrádkáře a dvou pejskařů. Psy prý přitom neochránil ani obojek proti parazitům.

Vždycky to prý bylo podobné: žádné procházky kolem řeky, toulání lesem či návštěvy rekreačních oblastí (které se ve středních Čechách s mapou výskytu klíšťat až nemile překrývají). Ve všech případech se jednalo o klíšťata z města; přisátá někdy při běžném pohybu na ulicích, práci na zahradě a zřejmě i návštěvě parku.

Hlavní dobu útoků klíšťat na lidi lze přitom teprve očekávat. Je před námi čas prázdnin a dovolených, kdy se lidé více oddávají odpočinku, rekreačním aktivitám a podnikají výlety do přírody. To Deníku ve čtvrtek potvrdila i Dana Šalamunová z krajské hygienické stanice. „Ti, kteří by se chtěli chránit na léto, mají nejvyšší čas na první dávku očkování proti encefalitidě,“ upozornila. Připomněla tak, proč klíšťata nemáme rádi: mohou přenášet závažná onemocnění. Těmi nejběžnějšími jsou právě klíšťový zánět mozku a lymeská borelióza.

T-Mobile Olympijský běh. Na start loňského závodu se postavilo několik desítek běžců.
Středočeský kraj přivítá Olympijský běh, v celém Česku poběží desítky tisíc lidí

Desítky onemocnění

Červenec a srpen jsou podle dlouhodobých statistik skutečně dobou, kdy jsou nemoci přenášené klíšťaty odhaleny ve středních Čechách nejčastěji. Zvláště se to týká encefalitidy, která se jindy vyskytuje spíš jen v jednotlivých případech. Letos se zatím objevila v kraji třikrát: v lednu a dvakrát v květnu. Případů boreliózy již hygienici letos zaznamenali 68. „Květen 16, duben 5, březen 13, únor 9, leden 25,“ upřesnila Deníku Šalamunová. Zdůraznila však, že tato čísla mají jen malou sezonní souvislost: borelióza bývá často diagnostikována až v pozdním stadiu onemocnění.

Jak se chránit před klíšťaty
- Základním doporučením je zvolit pro návštěvu listnatých a smíšených porostů a křovin s bylinnou vegetací oblečení z hladké světlé látky. To občas prohlédnout, zejména kalhoty, a případně odstranit přichycená klíšťata. Večer a ráno se doporučuje prohlídka těla, případně odstranění klíšťat.
(Platí pro stupeň 1 a 2 – malé riziko)

- Navíc: Doporučuje se použití repelentu, nesedat a nelehat v porostech.
(Platí pro stupeň 3 a 4 – mírné riziko)

- Navíc: Doporučuje se nevstupovat do křovin.
(Platí pro stupeň 5 a 6 – středně velké riziko)

- Navíc: Doporučuje se nevstupovat ani do bylinné vegetace; zejména na okraji lesa, kolem vodních toků a do listnatého mlází.
(Platí pro stupeň 7 a 8 – velké riziko)

- Navíc: Doporučuje se nevstupovat volně do listnatých a smíšených lesů a pohybovat se pouze po zpevněných cestách.
(Platí pro stupeň 9 a 10 – v současnosti aktuální nejvyšší riziko)

Zdroj: Český hydrometeorologický ústav

Cestovatelka a prodejkyně zájezdů Kateřina Peukerová
Blíží se doba dovolených. Pro rodiny s dětmi jsou důležité animační programy