„Odbavili jsme na pět tisíc účastníků, samozřejmě nejen novinářů, ale i těch, kteří točili pivo, uklízeli, stánkařů a mnoha dalších profesí," zrekapituloval v jedné z mála klidných chvil. Tradičním a nejslavnějším regionálním účastníkem festivalu je úvalská rocková úderka Divokej Bill, která zahrála první ostrý festivalový den na jednom z hlavních pódií. Jeho členové také často patřil k tahounům nočních večírků v zákulisním baru, letos kytarista a zpěvák Vašek Bláha brázdil areál s dětským kočárkem a partnerkou, děti basového kytaristy Miloše „Jurdy" Jurače běhaly po pódiu přímo při tátově produkci.

Začínajícím kapelám patřila tradičně scéna v jednom z hangárů pojmenovaná Muzikus Talent Stage a kde také poslední festivalový den zahrála kapela Dark Spell, jejíž kořeny sahají také na Kolínsko. „Zahrát si na tak velké akci a navíc ve stejný den jako česká legenda Lucie, je dalším z našich splněných snů," vyznala se zpěvačka Eva Podvalová, která fanoušky pozvala i na kolínský TPCA Beat Fest, kde jsou Dark Spell jednou ze soutěžních kapel.

Po jejich koncertu na Rock fotr People prodali dokonce i několik CD pojmenovaných Na křídlech noci natočené v kolínském studiu Sklep Ládi Douska.

Kromě koncertů zahraničních hvězd a zřejmě na dlouho posledním vystoupením tuzemské legendy Lucie bylo jedním z vrcholů festivalu opětovné spojení rocku a tanečního orchestru v podobě Blue Effectu a Rozhlasového Big Bandu Gustava Broma, kteří společně připomněli projekt Nová syntéza I a II ze sedmdesátých let, na pozoun si zde zahrál i kolínský muzikant Zdeněk Němec.

No a pochopitelně nechyběl ani písničkově divadelní projekt kolínského principála Davida Dvořáka Kašpárek v rohlíku, který na svém valníku v sobotu zahrál hned třikrát a pogující fanoušci do svého divokého tance tvrdě zapojili i kašpárka Pavla Kružíka.

Společně pak propagovali zářijový dětský bejbypankový festival Kefír v Třebovli.

Nechyběla ani výstava fotografií ze všech předchozích ročníků v muzeu Rock for People pod širým nebem a emotivní výstup organizátorů uprostřed setu kapely Chinaski, kdy do textu jejich skladby „… nic není jak bejvávalo, nic není jako dřív…" se na plátně promítaly fotografie a videa z minulých ročníků a pořadatelé věnovali fanouškům dvě kytary a několik triček.

Při skandování názvu festivalu z tisíců hrdel tekly všem zainteresovaným i pamětníkům po tvářích slzy…