Nejen formou jednání a administrativních činností, ale také pěkně s lopatou při brigádách, během nichž se snaží zachránit vše, co se z památky ještě zachránit dá.

První velikým a těžkým úkolem, který před členy sdružení stál, bylo přesvědčit místní obyvatele, že tvrz je skutečně historickou památkou hodnou záchrany, nikoli jen starým špýcharem, který, kdyby spadl, by se zas tolik nestalo. A tvrz, o níž ani mnozí místní ještě před pár lety netušili, že to vůbec tvrz bývala, měla už na kahánku jednou.

V roce 2001 na ni byl vydán demoliční výměr. Podařilo se ji zachránit doslova na poslední chvíli vyhlášením za památku. Jenže bez dalších investic se na pokraj zkázy dostala znovu, přesněji řečeno z onoho pokraje ani nevyšla. A v rozpočtu obce je financování opravy památky nemožné.

Naštěstí se našla skupina nadšenců, kterým osud tvrze nebyl lhostejný. Založili sdružení a začali s onou první snahou – dostat objekt do povědomí lidí jako památku, jejíž kořeny sahají ještě před polovinu 15. století. A památku nikoli spící, ale žijící akcemi.

„Věříme, že i díky akcím v prostorách tvrze se nám tento názor podaří zvrátit," doufala přesně před dvěma lety, v červnu 2012, místostarostka, členka sdružení Lucie Doušová. A povedlo se. Na tvrz se začalo dařit, i když ne mnoho, ale přece jen sem tam získat příspěvek alespoň na nejnutnější záchranné práce a památka ožila řadou akcí, jež se už staly tradicí a lákají doslova stovky návštěvníků.

Nejen místní, ale i lidé z širokého okolí si nachází cestu například na Středověk na tvrzi, Vánoce na tvrzi, oblíbili si i letní kino na nádvoří. V roce 2012 přišlo na Středověk na tvrzi kolem 700 návštěvníků, vloni už jich bylo přes 1200 a letos, přesněji řečeno tuto sobotu, organizátoři očekávají ještě větší nával. Vstupné vždy putuje právě na záchranu tvrze.

Jak to začalo
Psal se březen 2011 a nově vznikající sdružení Nebovidská tvrz spolu s obcí pozvalo obyvatele Nebovid a Hlubokého dolu na komentovanou prohlídku tvrze. Sešlo (a sjelo) se jich nakonec několik desítek, místních i z okolí. Havarijní stav, když jej měli lidé možnost vidět zblízka a na vlastní oči, nikoho nepotěšil.

Tvrz náhodně objevená
Výkladu se při první komentované prohlídce ujal Petr Chotěboř, architekt, který do roku 1985 zpracovával pojednání o tvrzích a při tom navštívil i Nebovidy. Přijel kvůli tvrzi u kostela sv. Petra a Pavla a podle svých slov ke svému překvapení objevil další. Tu, kterou se dnes Nebovidští snaží zachránit.

Brigády a zase brigády
Na přípravě Středověku na tvrzi pracují členové sdružení aktuálně zhruba měsíc. Nachystali už pohádkové sklepení, pracuje se stavbě a zastřešení pódia atd atd. Kdyby se chtěl někdo ještě do příprav nebo vůbec do činnosti sdružení zapojit, je vítán.

Z historie tvrze
Na někdejší podobu tvrze lze usuzovat jen podle zazděných oken. Archeologický průzkum potvrdil, že zde byl příkop. Neví se přesně ani to, kdy vlastně tvrz vznikla. První zmínka o ní pochází z roku 1436, ale to neznamená, že až toho roku byla stavěná. Zmínka ostatně hovoří už o přechodu tvrze na jiného majitele. První zmínka o Nebovidech je z roku 1268, kdy zde měl majetek Kunata z Nebovid. Zda však už na tvrzi sídlil, není známo. V novodobé historii byla tvrz sídlem národního výboru a JZD.

Co vás v sobotu čeká
V sobotu 21. června se v Nebovidech koná třetí ročník zábavného odpoledne pro celou rodinu – Středověk na tvrzi. V okouzlujícím prostředí Nebovidské tvrze čeká na návštěvníky bohatý program naplněný divadelními a hudebními vystoupeními, rytířskými souboji, kejklíři a soutěžemi pro děti.

Tradiční i netradiční výrobky bude nabízet dobové tržiště a vyhlášená středověká krčma. Vrcholem večerního programu je fakírská a ohňová show a keltský rock skupiny Dick O'Brass.

Zábavné odpoledne pro celou rodinu startuje ve 14 hodin. Na celý den se tvrz zahalí do slavnostního hávu a odpolední program od 18 hodin je určen především pro děti.

Brány tvrze se svým vystoupením slavnostně otevře skupina historického šermu Merlet. Navazuje pohádka pro děti v podání skvělého jihočeského Divadla Studna. Jarmareční příběh o princi Jarmilovi, jemuž ke štěstí pomůže moudrost potulných komediantů, slibuje hodně zábavy. Na pódiu se dále objeví sokolníci, hudební vystoupení či břišní tanečnice.

Součástí Středověku na tvrzi je představení tradičních řemesel. K vidění bude kovářské řemeslo, kameník, výroba svíček a mnohé další. Řemesla si budou moci návštěvníci vyzkoušet. Nakoupit bude možné na středověkém tržišti u více jak třiceti trhovců s tradičními výrobky. Své výrobky bude nabízet také čajovna a vinotéka, ztuhlé svaly bude napravovat lazebník.

Děti se mohou vyřádit na „harantišti", kde je pro ně připravena celá řada her a dovednostních soutěží. K vidění budou jindy nepřípustné interiéry tvrze a zájemci mohou absolvovat komentovanou prohlídku.

Hitem letošního roku bude pohádkové sklepení v temném podzemí Nebovidské tvrze.

Během celého programu nabízí své speciality a lahodný mok vyhlášená středověká krčma. Večerní program zahajuje od 20 hodin fakírské vystoupení, hřebem večera je pak od 20.15 koncert skupiny Dick O'Brass, která je protagonistou keltského rocku na domácí hudební scéně. Navazovat bude ohňová show, která začíná ve 21.30 hodin. Program uzavírá vystoupení skupiny KriminalRoman.

Středověk na tvrzi připravil spolek Nebovidská tvrz. Jeho hlavním cílem je revitalizace Nebovidské tvrze – kulturní památky České republiky.

„Středověk připravujeme celý rok, pomáhají nám občané z Nebovid i okolních vesnic, podporují nás místní podnikatelé a firmy. Jednou ročně společně vyvoláme kouzlo Nebovidské tvrze, které je složeno z pohodové atmosféry, dobrém jídle a pití a atraktivním programu. Přijeďte si i Vy letním slunovratu užít středověký den a noc na Nebovidskou tvrz!," říká členka sdružení Lucie Doušová. Akce se koná za jakéhokoliv počasí.

Program:
14.00 otevření tvrze, Merlet
14.30 Princ Jaromil, pohádka Divadla Studna
15.35 břišní tanečnice, Dahlia 3. ZŠ Kolín
15.40 Vikingové – hrdinové severu, Merlet
16.20 břišní tanečnice, Dahlia 3. ZŠ Kolín
16.35 středověké hry, Merlet
17.00 sokolníci z obory Žleby
17.45 ukázka zbrojnice, Merlet
18.05 lukostřelba, S.E.B.U.
20.00 fakír a jeho řemeslo
21.00 Dick O´Brass, koncert
21.30 fakírská a ohňová show
22.00Kriminal Roman, koncert

Po celé odpoledne doprovodný program: tradiční řemesla, tanečnice, kovárna, komentované prohlídky tvrze, výtvarné dílny pro děti, dobové tržiště, harantiště, středověká krčma