Tradiční festival Podlipanské hudební slavnosti si pro jednotlivé koncerty vybírá méně obvyklé nebo méně přístupné prostory Českého Brodu a okolí a výtěžek z dobrovolného vstupného je věnován rekonstrukci některé regionální památky. Výtěžek z letošního ročníku bude využit pro rekonstrukci bývalé fary v Tuklatech, konkrétně vstupní brány do objektu.

Nebovidy oslavily 750 let od první zmínky o obci
Nebovidy oslavily 750 let od první zmínky o obci

Několik slov k tuklatské bývalé faře: Víme, že stavbu objektu uskutečnil farář Václav Pečený v letech 1729-31. Nepodařilo se s jistotou zjistit jejího architekta, ale protože stavba svým výjimečným tvarem připomíná velkopanská sídla Veltrusy, Liblice nebo Karlova Koruna v Chlumci nad Cidlinou, domníváme se, že architektem mohl být někdo z velkých barokních stavitelů, kteří se podíleli na výstavbě těchto zámků, zřejmě F. M. Kaňka. Fara je tak unikátním objektem, který jako jediná farní budova má vedle čtveřice šlechtických sídel v naší republice zajímavý a honosný půdorys ondřejského kříže.

Vzpomínková akce na Bitvu u Kolína
Válka v krajkách ovládla Křečhoř

Záměrem obce Tuklaty jako vlastníka je vrátit tomuto objektu i celému areálu jeho původní krásu tak, aby mohl sloužit pro společenské akce. Po třech letech práce bylo možné obdivovat již opravený interiér.

Opravy na vlakové trati, ilustrační foto.
KRÁTCE: oprava nádraží, schůzka s radními či Piráti ve volbách

Během tohoto odpoledne si návštěvníci vyslechli tři písně v holandském originále, které sbor pro tuto příležitost nastudoval, a dozvěděli se nejen, že v Holandsku mlýny nemelou mouku ale vodu a proč, také že tulipány byly v 17. století tak luxusním zbožím, že za jednu cibulku bylo možné pořídit dům v centru Amsterdamu, a proč byly příčinou první krize v dějinách světového finančnictví.

Hosté, kterých se sešlo více než 120, měli možnost seznámit se s nizozemštinou a dozvěděli se, jaký je rozdíl mezi holandštinou a vlámštinou, a že v Jižní Africe se také mluví nizozemským jazykem.

Paratriatlonistu Jana Tománka čeká v neděli další závod světového poháru, tentokrát ve Francii.
Jan Tománek: Chtěl bych zaútočit na první pětku

Zajímavé zeměpisné souvislosti ukázala poslední přednáška, kde se mimo jiné návštěvníci dozvěděli, že Nizozemí sousedí v Karibiku s Francií. Přehled by nebyl úplný, kdyby nepřišla na řadu i chuť při ochutnávce tradičních holandských pokrmů jako stamppot, bitterballen nebo hagelslag. Zážitkem také byla možnost vyzkoušet si na vlastní noze pravé holandské dřeváky.

Finále soutěže pro studenty středních škol Europa Secura 2018
Nástrahy nebezpečného Dormenistánu v Brdech nejlíp zdolali studenti z Příbrami

Vedle programu zaměřeného spíše pro dospělé uspořádalo Kulturnímu sdružení Tuklaty a Tlustovousy, z.s. dětské holandské odpoledne, kdy si děti mohly vyzkoušet typické hry, které hrají holandské děti, jako jsou sjoelen, spijkerpoepen, koekhappen, vyrobit si vlastní větrník nebo uvázat pravé námořnické uzly.
Tuklatská fara, která prochází postupnou rekonstrukcí, představila své opravené interiéry a zažila v podobě této společenské události velkou generálku. Osvědčila se a je jasné, že je nádherné v jejích historických prostorách takové akce pořádat i do budoucna.

AUTOR: Jana Ammerlaan

Trubač neboli křivouš
Trubač neboli křivouš kvete v těchto dnech v Čáslavi