„Myšlenka pochází vlastně od starosty Zdeňka Popa, který dnes nemohl přijít. Obec se rozrůstá a s mladými rodinami pochopitelně přibývají i malé děti, pro které u nás zatím nebyl žádný vhodný prostor, kde by se mohly vyřádit. Vlastně nejde jen o děti, sejdou se maminky, třeba přijdou i tatínkové, pohromadě se tak vyřeší spousta věcí a hlavně… Akce pro děti určitě zvýší pospolitost celé vesnice,“ říká místostarostka Lenka Růžková.

Dětské hřiště na kraji vesnice je vybaveno malým kolotočem, houpačkou, a víceúčelovou prolézačkou ke které patří klouzačka nebo lezecká stěna.
„Zemní práce dělala obec, hrací prvky byly zajištěny dodavatelsky, akce stála přes 400 000 korun a finančně nám pomohla dotace z programu obnovy venkova ve výši 280 000 korun při jejím získání Třebovli velice pomohla Místní akční skupina Podlipansko. Hřiště je koncipované tak, aby jednotlivé herní prvky nutily děti ke společnému hraní, spolupráci a uvědomování si své sounáležitosti. Rozmístění jednotlivých prvků dalo projektu název Tři hnízda,“ vysvětluje spoluautorka projektu Iveta Librová.

Hřiště má vlastní logo, které vymýšlely děti z vesnice. Z několika desítek návrhů se nejvíce líbil ten od Ivy Tvrdíkové, která při otevření hřiště přestřihla pásku. Logo neoznačuje pouze dětské hřiště, zdobí i trička malých účastníků předání Tří hnízd do užívání. Sami, a podle vlastních představ, si je měli možnost značkou vyzdobit. Zbytek dne pak byl zasvěcen soutěžím a hrám, vše ve stylu country.

Pavel Pávek