Pokusit se přiblížit lidem streetart, mural art jako opravdové umění, ale také industriální umění a další prvky moderní tvorby se pokouší právě se rozbíhající festival moderního umění TPCArt.

„Chceme jít s dobou, fandíme mládí a mladému umění. Proto letos přicházíme s něčím inovativním, pro někoho možná i trochu provokativním, co má dnes už ve světových metropolích své místo. Věříme, že vzniklá díla od maleb přes industriální umění budou pro veřejnost obohacující," říká viceprezident TPCA Patrice Le Guyader.

„Těšíme se, jaké budou na tyto nové aktivity reakce obyvatel. Věříme, že si přijdou na své jak děti, tak dospělí a třeba i trochu zpříjemníme žákům a studentům prvních čtrnáct dní školy," říká koordinátorka festivalu Monika Koťarová. „Po TPCA Beat festivalu, kde podporujeme mladé hudebníky, chceme dát příležitost i mladým výtvarníkům, jejichž situace je často velmi těžká, aby se mohli prezentovat," dodala.

"Dojde i ke zvelebení veřejného prostoru, do čehož se budou moci zapojit i lidé, kteří zde žijí. Ukážeme netradiční způsob recyklace, tedy že materiály, z nichž vyrábíme naše vozy, lze využít nejen k praktickým účelům, ale lze z nich vytvořit i zajímavá umělecká díla," doplnila k programu, který láká například na sobotní poledne (7. září) na graffiti jam v Mnichovické ulici nebo na další sobotu na odhalení soch ohněm v parku nad Ztracenou uličkou.

Pokud se budete chtít zapojit do sobotního sprejování pod vedením odborníků pod novým mostem, nezapomeňte na příhodné oblečení, tedy takové, kterému trocha té barvy nebude vadit.

Přijde i starosta Vít Rakušan. „Moje předřečnice mluvila o tom, že se těší na reakce lidí, já jsem zvědavý na reakce lidí v Kolíně, protože je to záležitost, která se objevuje spíše ve větších městech za hranicemi našeho státu. Pro Českou republiku a v podstatě maloměsto to bude záležitost nová," říká Vít Rakušan.

„Ale když se dívám na program, myslím, že to bude věc, která bude mít jednoznačně úspěch. Je tam spojeno všechno, co by úspěch mělo zaručit. To znamená zvelebování veřejného prostoru, výtvarná dílna, kde mohou pracovat rodiče s dětmi pod odborným dohledem, a třeba se rodičům stane, že u jejich dítěte odborníci objeví talent a bude to znamenat otevření dveří do zářné kariéry jejich potomka. Líbí se mi nápad, na němž město Kolín bezprostředně spolupracuje, tedy že se jeden z ošklivých podchodů, které jsou zohyzděny různými malbami, které rozhodně žádnou uměleckou hodnotu až na výjimky nevykazují, pomaluje esteticky přijatelně. Jsem zvědavý na reakce lidí, mladší i té střední generace, jestli nepřehodnotí svůj postoj a přístup ke grafiiti a nebudou schopní uznat, že pokud to má nějakou formu a dělají to lidé, kteří tomu rozumí a umí to, že to skutečně může naopak městu a některé jeho ošklivé části v konečném důsledku pomoci," dodal starosta.

„Samozřejmě upřímně říkám, že názory, jak občané na danou věc zareagují, jsou různé, ne u každého to zaznamenalo okamžitou podporu. Nicméně nedozvíme se, jaké názory jsou, pokud akci neuskutečníme. I proto se město rozhodlo věc podpořit. Líbí se mi i to, co se snažíme dlouhodobě v Kolíně podporovat, to je spolupráce sousedních měst. Líbí se mi, že do akce je zapojená i Kutná Hora se svojí skvělou, unikátní galerií – GASKem. Opět se ukazuje, že města, která vedle sebe leží a dlouhodobě byla vnímána jako konkurenční, tedy že Kutná Hora a Kolín spolu mohou dobře spolupracovat. TPCA dlouhodobě do svých grantových programů uvádí heslo Pomáháme tam, kde jsme doma. Moc doufáme, že se tady TPCA doma cítí a bude cítit ještě dlouhá a dlouhá léta, protože, jak všichni víme, kdyby se nedej Bože stalo něco nepříjemného, jistě by to pro Kolínsko znamenalo různé sociální otřesy," připomněl Vít Rakušan.

Mural art na budově Kolárky
Na budově Kolárky vzniká velkoformátová malba, jejímiž autory jsou Jakub Štark a Lukáš Kladívko (zároveň odborný garant TPCArtu). Jakub Štark, jak sám říká, se k velkoformátové malbě dostal přes graffiti. „Prostředí se může úplně změnit, když místo šedých ploch lidé vidí obraz. Je to pro ně velká změna. Spousta lidí na velkoformátovou malbu reaguje kladně. Všeobecné povědomí o graffiti jako o vandalech se pomalu posunuje," říká.

„Jako každá jiná tvorba mi to dává dobrý pocit, baví mě to a jsem rád, že to může působit příjemně pro lidi. Nedělám to pro to, že bych chtěl za každou cenu dělat něco ze sebe, ale aby se prostředí doplnilo, doplnilo architekturu atd. Malba šla vždycky ruku v ruce s architekturou, pak se v historii oddělila a začaly vznikat strohé budovy. Ale to není cesta do budoucnosti pro lidi žijící ve městě," dodal. Na Kolárce na ploše kolem 200 čtverečních metrů vzniká malba formou obrazu se symboly na téma recyklace v životě.

Sochy z autodílů pod širým nebem
Devětadvacetiletý Pařížan Sylvain Sambre tvoří z autodílů sochu symbolizující snahu TPCA být silným a stabilním partnerem regionu.

„TPCArt je pro mě zajímavá zkušenost a moc se těším," říká (výbornou češtinou). Jeho uměleckou tvorbu nejvíce ovlivňuje atmosféra místa, kde právě působí, a lidé, se kterými se setkává. V prostorách kolínské průmyslové školy na dílech, jež budou symbolizovat hodnoty TPCA (odpovědnost, ochranu přírody, vzájemné soužití a zmiňovanou podporu regionu) Sylvain Sambre pracuje společně s dalšími umělci – Japoncem Tensem Ohnari a dvěma Čechy – Janem Kalábem a Janem Holubem. Zapojeni jsou samozřejmě i studenti, kteří zajišťují technické záležitosti, asistují atd. Sochy by měly být hotové ode dneška zhruba do týdne, kdy vytvoří Galerii pod širým nebem nad Ztracenou uličkou.

Mladí regionální umělci v GASKu
„Snažil jsem se vybrat lidi, kteří v regionu působí nebo odtud pochází včetně vystupujících kapel nebo DJs, kteří budou hrát na akcích," říká Lukáš Kladívko, odborný garant TPCArtu.

V pátek 6. září v 19 hodin začínáme výstavu mladých regionálních umělců vernisáží v GASKu v Kutné Hoře. Hledali jsme prostory v Kolíně, ale bohužel odpovídající prostor se nám nepodařilo sehnat. Proto nás v rámci regionálního propojení napadla galerie GASK, kde mají podobný program podpory regionálních výtvarníků. Obvolal jsem známé, kteří tu tvoří. Někteří lidé bydlí od sebe třeba jen dvě ulice a vůbec se neznají a přitom tvoří podobné věci. Z nich jsem vybral průřez tím, co se zde děje – tvorbu se dřevem, malbu, performance muziku atd.

Zájem škol
„Zájem o program pro školy nás příjemně překvapil, přihlásily se všechny základní školy," říká koordinátorka festivalu Monika Koťarová.

Co další ročník TPCArtu?
Bude? „Uvidíme, jaké budou ohlasy v regionu, pak až může padnout rozhodnutí, zda pokračovat dál," řekl mluvčí TPCA Radek Kňava.