Co bude dál? „Nyní se začne vyjednávat s odborovou organizací,“ popsal ředitel závodu Michal Krúpa. Kolik platů a v jaké výši dostanou zaměstnanci jako odstupné, bude podle vedení předmětem dalšího jednání.

A proč k takové situaci vůbec došlo? V důsledku ekonomické krize významně klesla poptávka po výrobcích ze závodu TONA v Pečkách, a to do takové míry, že objem výroby klesl na kritickou hladinu.

Už předtím učinilo vedení několik kroků, jejichž cílem bylo přizpůsobit náklady nižšímu objemu výroby. Přeškolení zaměstnanců, zkrácení pracovní doby a jako poslední krok i propouštění. Ovšem bez pozitivního výsledku.

Podle vedení závodu zároveň se snížením objemu produkce oslabovala i vyjednávací pozice společnosti TONA při jednání s dodavateli. Závod se tudíž začal potýkat s rostoucí cenou surovin.

Při snížení výroby nebyly navíc naplno využívány stroje a zařízení a staly se tak nákladnou zátěží pro celý provoz.

Kombinace těchto skutečností vedla k vyšším nákladům při podstatně menším objemu výroby, což se negativně projevilo na konkurenceschop­nosti společnosti. Výsledek? Nekompromisní. K 31. prosinci 2010 bude závod uzavřen.

„Dojít k rozhodnutí uzavřít továrnu bylo velice obtížné. Předcházely mu měsíce diskusí. Vedení společnosti Stanley Black & Decker zvažovalo různé varianty, nicméně nakonec jsme se museli vyrovnat s faktem, že tento závod nelze za rozumných podmínek udržet,” říká ředitel závodu Michal Krúpa.

Zhruba dvacet zaměstnanců, především z oddělení prodeje, marketingu a péče o zákazníky, bude přesunuto na jiné pozice v rámci Stanley Black & Decker Group (k níž skupina TONA přísluší). Bohužel zhruba 130 lidí bude muset být propuštěno. „Cítíme se za naše zaměstnance odpovědni a chceme je v této obtížné situaci aktivně podpořit,” zdůrazňuje Michal Krúpa s tím, že pro propuštěné zaměstnance mají připravenou personální agenturu, která se jim bude snažit pomoci uchytit se na trhu práce.

Závod TONA funguje v Pečkách od roku 1992, tedy co se týká porevoluční doby. Pracují tam zaměstnanci hlavně z Pečecka, Kolínska, Poděbrad a Nymburska.

Že se tam k něčemu schyluje, se prý podle starosty Peček Milana Urbana proslýchalo už asi měsíc. „Přesto jsem nevěřil, že k tomu dojde. Počet zaměstnanců tam už sice klesl, ale stále je tam okolo 130 zaměstnanců. Pro město Pečky i celý jeho region to bude mít neblahé následky. Oznámili mi to půl hodiny před tím, než si svolali zaměstnance. Podle mého názoru budou celý objekt prodávat, ale komu, to nevím. Nový kupec určitě nebude kupovat výrobu, ale pouze objekt. Pořád jsem doufal, že se tam nějakým způsobem výroba zachová, bohužel představenstvo se rozhodlo jinak,“ lituje starosta.