Pod názvem Létohrátky 2014 se v něm v pondělí prezentovaly třídy učitelek a choreografek Jolany Burešové a Zuzany Filipové, coby host z Poděbrad se představily děti s baletním číslem vedené Barborou Danzerovou, choreografii s dospělými tanečnicemi nacvičila Adéla Burešová Korejtková. Všechny mladé choreografky jsou bývalé žačky Jolany Burešové. Celý večer se nesl v hravém letním duchu. „V rámci jeho zkrácení jsem rezignovala na moderátora a čísla uvozovaly pouze filmové projekce," prozradila Jolana Burešová.

Na plátně se tak objevil nejen název choreografie a jméno pedagožky, ale před tím jej uvedl kousek animovaného filmu nebo reklamy, tématicky se hodící k následujícímu tanečnímu číslu.

Až na pár výjimek děti tančily na moderní současnou hudbu a s pomocí jednoduchých rekvizit jako lampióny, kelímky, nafukovací kruhy, vějíře či stuhy, nechyběl ani step. První polovinu večera ukončila premiéra choreografie Mambo Italiano Tanečního klubu Kocour Modroočko, který pod vedením Jolany Burešové už léta spojuje mladé lidi z Kolína a klienty Dětského domova se školou v Býchorech, jejich mladší kolegyně, rovněž v premiéře, zatančily Řecký tanec.

Právě z Kocoura Modroočka vzešly i současné mladé choreografky podílející se na některých dalších číslech večera, který shrnul celé učební školní pololetí.

Do posledního místa zaplněné hlediště divadla aplaudovalo samozřejmě po každém čísle, nejvíc pak při závěrečné děkovačce všech zúčastněných malých i větších tanečníků i s jejich učiteli. „Děkujeme vám všem, že vás máme a mějte krásné léto," rozloučila se Jolana Burešová z chumlu roztančených dětí.

Po pondělním večeru současného moderního tance se o den později představil v kolínském Městském divadle další taneční obor místní Základní umělecké školy Františka Kmocha balet a klasický tanec.

Většinu ze šestadvaceti zatančených choreografií s dětmi nacvičila Jana Haššáková, role hostů se tentokrát ujal soubor ze ZUŠ Pečky vedený Lucií Sukovou, Kateřina Klánová zase přivezla své žáky z umělecké školy F.A. Šporka z Lysé nad Labem. „Je bývalou žákyní Jany Haššákové ještě z doby, kdy jedna učila a druhá u ní studovala na Taneční konzervatoři Hlavního města Prahy," uvedli v úvodu večera perličku moderátoři programu. V něm hrál prim především balet, rodiče a další příbuzní v hledišti si užili klasiku v podobě Nedbalovy Z pohádky do pohádky, Korzára od Adolphe Adama hned ve čtyřech choreografiích nebo Johanna Strausse v Plesu kadetů.

Druhá polovina patřila více lidovým tancům a to především polce, když se tančila Polka pro radost i Smetanova Louisina polka, nechyběl ale ani ten pojmenovaný Hrály dudy na klavírní doprovod Milana Staška či Odzemek Lukáše Nymburského z Peček. Hudebně se nejvíce vymykal Pavouk, netradiční taneční etuda dívek z Lysé nad Labem a pak závěrečná choreografie Petky.

„Je velice zajímavé, že v případě této skladby má již třetí generace našich žákyň touhu ji ztvárnit a to tentokrát opravdu po svém, s výjimkou malé dopomoci si ji vytvořily úplně samy," dodala k tomu Jana Haššáková. V úplném závěru dostaly od své pedagožky květinu čerstvé absolventky 1. stupně Klára Zinková a Natálie Smetanová.