Dnes mají obyvatelé města možnost odevzdávat tyto druhy odpadu na 12 místech po městě. „O pět až sedm stanovišť bychom ještě rádi počet kontejnerů na sběr plechovek rozšířili. Aby byl zkrátka dosah pro lidi akceptovatelný," říká ředitel technických služeb Miroslav Kruliš s tím, že u kontejnerů na třídění plastů mají lidé docházkovou vzdálenost od svého bydliště nejvíce kolem 120 metrů.

A to je potom o hodně větší pravděpodobnost, že takový kontejner využijí a odpad neskončí zbytečně na skládce.

Za první čtvrtrok svezly technické služby už čtyři velké kontejnery plechovek, jeden je na 85 kilogramů. „Když jsme měli sběr plechovek pouze v rámci sběrných dvorů, nosilo je jen pár lidí," dodal Miroslav Kruliš.

„Samozřejmě jsme nevylučovali, že mohou přijít problémy, ovšem dnes nic takového říct nemohu. Svážíme každou středu, nádoby se plní a náklady na svoz se nezvýšily. V rámci svozu košů a kontroly kontejnerových míst plechovky nabereme a odvezeme rovnou do sběrny," vysvětlil ředitel. Nádoby jsou odvětrávané vrchním otvorem, není tedy nutné plechovky vymývat, někdo je ani nesešlapuje. „Sešlápnuté plechovky jsou lepší, ale pro nás je podstatné, že tento odpad nejde na skládku," dodal ředitel.

Spolu se sběrnými nádobami na plechovky mají Českobrodští na stejných místech možnost třídit i fritovací oleje. Ze začátku došlo trochu k nedorozumění, sem tam si někteří lidé patrně nepřesně přečetli instrukce na kontejnerech a vhazovali dovnitř plastové lahve od fritovacích olejů. „Ale už se to vyřešilo a v kontejnerech je to, co tam být má," usmívá se Miroslav Kruliš. Do nádob patří samozřejmě použitý olej z domácností či provozoven, ideálně v PET láhvi, jejíž velikosti je přizpůsobený otvor pro vhazování.