Služba se setkala s poměrně velkým zájmem lidí, na základě čehož město vypsalo výběrové řízení na rozšíření svozu bioodpadu po celém městě. Tedy takřka po celém města, svoz bioodpadu se bude týkat rodinných domů, nikoli paneláků.

„Nepředpokládá se, že se bude bioodpad třídit na sídlištích. Zkoušeli jsme to a nefunguje to tam. Kontejner na bioodpad byl vesměs plný komunálního odpadu, takže se v současné době neuvažuje o rozšíření těchto kontejnerových stání," popsala jednatelka AVE Kolín.

V nádobách na bioodpad z rodinných zástaveb je podle jejích zkušeností čistota bioodpadu z 97 procent. U paneláků ovšem ani náhodou. A takový kontejner, kde není čistý bioodpad, se pak nemůže svážet s ostatním bioodpadem. Samozřejmě i domácnosti v panelácích, které nebudou mít sběrnou nádobu u domu, budou mít nadále možnost třídit bioodpad ve sběrných dvorech.

Svoz bioodpadu od rodinných domů by měl být jednou za dva týdny, plánují se samozřejmě i sezónní svozy v období, kdy je bioodpadu nejvíce. „Pro občany je to možnost, nikoli povinnost," připomíná Věra Suchomelová.

Speciální nádobu na tento druh odpadu o objemu 240 litrů dostanou lidé zdarma. Na připravovaných letácích pak najdou informace, co mezi bioodpady patří, v jaké dny bude svoz atd. I na každé nádobě bude napsáno, co do ní patří.

„Od září chceme udělat informační kampaň také ve školách. Máme zkušenosti, že když děti přinesou informaci ze školy, bývají to nezřídka právě ony, které celou rodinu rozhýbou ke třídění odpadu," říká Věra Suchomelová.

Podle jejích slov AVE Kolín žádalo na pořízení nádob a svozového vozu o dotaci. Napoprvé se to nepovedlo, napodruhé ano. „Takže dotaci využijeme a možná právě proto jsme mohli městu nabídnout ceny, které byly příznivější než u naší konkurence," konstatovala jednatelka.

Jednotlivé rodiny tedy dostanou speciální nádobu s průduchy a dvojitým dnem, kde se odděluje tekutá složka bioodpadů od tuhé frakce. Celkem jich bude po Kolíně rozmístěno 3500 kusů.

„Dotaci využijeme i na svozové auto zhruba z výše 40 procent. Nový vůz by měl přijít během září až října," upřesnila jednatelka AVE Kolín s tím, že toto auto se může využít i na svoz komunálního odpadu díky přídavnému zařízení.

Bioodpad z Kolína bude auty putovat na plochu pro úpravu biologických odpadů na skládku do Čáslavi.