Patnáctiletému studentovi vyšel pozitivní test, ale nechtěl se kurzu vzdát. „Před odjezdem předložil zfalšovaný certifikát o provedeném PCR testu. K tomu není ani očkovaný,“ řekl anonymně Blesku, který na případ upozornil, rodič jednoho ze spolužáků.

Na podvod se přišlo ve chvíli, kdy matka zavolala učitelům na hory, že syna shání hygienici kvůli pozitivnímu testu. „Bylo to někdy kolem poledne, kdy se už všichni ubytovali. A pak to začalo,“ řekl jeden z rodičů.

Vedení kolínského gymnázia se k situaci v této chvíli nechce vyjadřovat. „Nemohu k tomu nic říct, vše je v šetření, nyní řešíme, co se bude dít dál, tedy už se děje. Ti, co se vrátili, jsou na distanční výuce,“ řekl Kolínskému deníku zástupce ředitele Josef Spudil. Připustil, že škola se s něčím podobným dosud nesetkala a je to pro ni nelehká situace.

Rekonstrukce prostoru před gymnáziem, leden 2022.
PODÍVEJTE SE: Úpravy u kolínského gymnázia pokročily, hotovo má být na jaře

Škola na webových stránkách vydala alespoň zprávu pro rodiče, kde uvádí, že je ve spojení s právníky. „Pokud bylo vaše dítě postiženo nařízenou karanténou a vráceno z lyžařského kurzu, zůstává doma. Vzhledem ke komplikované situaci zjišťujeme naše oprávnění a možnosti, pravděpodobně bude probíhat ve zbytku týdne distanční výuka; sledujte tedy osobní rozvrhy a oficiální komunikační kanály. Pokud jde o další souvislosti, zatím rozhodujeme v součinnosti s advokátem o postupu a budeme vás samozřejmě v nejkratší možné době informovat.“

Případem se už zabývá Policie ČR. „Prověřujeme oznámení o zfalšování certifikátu o provedeném testu na onemocnění covid-19, prověřujeme okolnosti. Spolupracujeme s Libereckým krajem, kde se na případ přišlo, i s dotyčnou kolínskou školou," uvedla policejní mluvčí Michaela Richterová.