Informaci, kterou zveřejnilo Právo, potvrdila mluvčí středočeské policie Soňa Budská. Semerád ČTK v reakci na odložení případu řekl, že se bude soudně požadovat omluvy po Pavlu Kárníkovi z kolínské TOP 09, který trestní oznámení na něj a Nymburského podal.

Kolínský deník se Pavla Kárníka zeptal, co na rozhodnutí policie říká. „Policie případ odložila. Co je nemravné, není trestné, tím to končí," odpověděl nám. Dále prý nemá potřebu případ komentovat.

Policie téměř rok prověřovala aktivity firmy Cui bono, kterou Semerád s Nymburským společně vlastnili, a druhé společnosti Folbeset plus, která patřila Nymburskému.

Obě firmy obcím pomáhaly se získáváním krajských nebo evropských dotací. Politici byli podezřelí ze střetu zájmů. Například Semerád zároveň zastupoval kraj v Bruselu, byl starostou Cerhenic na Kolínsku a na zastupitelstvu hlasoval o přidělování krajských peněz.

Jak Kolínskému deníku řekl Lubomír Nymburský, firmy žaloba citelně poničila, co se týkalo jejich dobrého jména. Sám už v nich ale nepůsobí. „Firmy jsem nakonec prodal kvůli svému působení v Bruselu. Úřad má podmínku, že zaměstnanec nesmí podnikat. Živnostenský list jsem pozastavil," vysvětlil Nymburský. Jak také řekl, nehledě na žalobu firmy nadále působí ve svém oboru.

„Takovéto podnikání není žádným předpisem zakázáno, a je-li to nemravné, není to v pravomoci orgánů činných v trestním řízení. Je též zřejmé, že k informacím, ke kterým měl či má přístup pan Semerád, má v České republice přístup řada veřejně či politicky činných lidí. A podílejí-li se tito současně na svém vlastním podnikání, nelze tento fakt a priori pokládat za podezřelý," citovala z usnesení o odložení případu Budská. Výpovědi podle police ukázaly, že se firmy snažily konkurenci porazit cenou nebo nabízením širšího spektra služeb.

Semerád po celé vyšetřování pochybení odmítal. ČTK řekl, že šlo o „mediální kauzu", jejímž prostřednictvím ho chtěl zničit politik z TOP 09. „Nikdy jsem nepochyboval o tom, že by to nebylo odloženo. Já jsem byl úplně v klidu," uvedl Semerád.

Jeho další postup prý bude, že k soudu podá občansko-právní žalobu a bude po Kárníkovi požadovat minimálně omluvu, protože kauza údajně poškodila i jeho rodinu. Semerád je považovaný za blízkého přítele bývalého hejtmana Davida Ratha, který je stíhaný pro korupci.

Po odchodu Ratha z čela kraje si udržel vlivnou pozici ve středočeské ČSSD, a dokonce získal místo v krajské vládě, v minulosti čelil kvůli svému angažmá v Bruselu kritice. Podle opozice jeho práce neodpovídala platu 90 tisíc korun měsíčně a funkci dostal jako „trafiku" od Ratha. Semerád to odmítal. S bývalou hejtmankou Zuzanou Moravčíkovou se nicméně dohodl na předčasném ukončení smlouvy.