Není proto divu, že se radnice napříč regionem snaží holubí populaci regulovat a jedince hubit.

Pravidelný odstřel

Každé město k tomuto problému přistupuje různě. Například Českobrodská radnice bojuje proti volně žijícím holubům odstřelem. Poslední aktuální odstřel zdivočelých holubů je naplánovaný na tuto neděli. Střílet se bude od 16 do 19 hodin. Lidé by v této době měli dbát pokynů organizátorů, městské policie i lovců. Ke střelbě dojde na náměstí v okolí kostela a radnice, v okolí školních budov a sokolovny nebo také v areálu nemocnice. Střelba se ale bude týkat i okolí střední odborné školy v Liblicích a okolí kostela sv. Havla ve Štolmíři.

Čtěte: Půlnoc v Kolíně: znovu ve dvacátých letech

Od počátku roku jde již o pátý odstřel. V prvním kole bylo ve městě uloveno 2160 ptáků. Vedení českobrodské radnice vybralo neděli vzhledem k tomu, že je v centru města menší provoz. I tak ale organizátoři žádají veřejnost o shovívavost a chovatele o pozornost. „Žádáme chovatele holubů, aby zajistili ochranu svých jedinců po dobu lovu," uvedl Rostislav Vodička z odboru životního prostředí a zemědělství jménem všech organizátorů.

Výzva občanům

Problém holubů vnímají značně i v Kutné Hoře. Značně se jejich vliv projevuje na historických budovách, zejména pak na kostele svatého Jana Nepomuckého či na Tylově domě. Socha na jeho průčelí musela být dokonce kvůli holubům potažena ochrannou sítí. Velký počet holubů je ale i na zdejším hlavním vlakovém nádraží. „I když se leccos vyřešilo zastřešením nádraží, holubi si vždy najdou nějaké místo," řekl starosta Kutné Hory Martin Starý.

Kutnohorské vedení města se tak rozhodlo kvůli přemnoženým holubům vydat výzvu ohledně monitoringu ptáků. Aby opatření byla úspěšná, požádalo město obyvatele o spolupráci, jde především o poskytnutí informací o hnízdění holubů v jakýchkoliv objektech na území města Kutná Hora, tedy v obytných domech, průmyslových budovách, půdách, atikách, střechách či na historických památkách. Informace mohou lidé sdělovat skrze e-mailovou adresu technického oddělení Městského úřadu Kutná Hora.

Nenechte si uniknout: Zima prověřila AVE Kolín, nyní přišel na řadu úklid

S holuby bojují také v Čáslavi. Zde zajišťují během zimních měsíců odchyty do klecí, zde je ale problém ekonomický. „Jedná se o poměrně nákladnou věc. Jeden holub vyjde při odchytu na pár stovek," dodal.

Boj za stovky tisíc

Jen málo účinný boj proti vzniku škod na majetku, které mají na svědomí holubi, vedou i v Benešově. Přitom škody, které holubi na fasádách nebo sochách každoročně spáchají, zde jdou do desetitisíců až statisíců korun. Nepřehlédnutelnou stopu nechávají ptáci třeba na omítce Hotelu Pošta v centru města. Letos radnice právě na tuhle kapitolu vyčlenila v rozpočtu 200 tisíc korun, což je o čtvrtinu více, než loni. Stejný problém řeší i majitel benešovského kostela sv. Anny. Stavební technik Arcibiskupství pražského Roman Lutz, který se stará o obnovu památek, ví, že holubi jsou problém, který nelze řešit jen v rámci jedné stavby. „Měl by se řešit komplexně ve spolupráci všech majitelů objektů v centru. Holubi totiž nejsou ničí a vlastně patří všem a také všem škodí," tvrdí Roman Lutz.

Nepřehlédněte: Mladé páry hledaly inspiraci pro svůj budoucí velký den