Vazba tvarově složitého barokního mansardového krovu se vytvořila podle fotografické a plánové dokumentace původního zastřešení uloženého v archivu Národního památkového ústavu. Dnes je hotovo a střecha je opatřená i novou korouhví.

Než práce skončily a okna tvrze byla zabedněna, aby dovnitř nepršelo, stačily v jižním okně nejvyššího patra vyvést mladé poštolky. Dělníci tam během prací objevili hnízdo se čtyřmi krásnými mláďaty. Vedoucí záchranné stanice pro zraněné a handicapované živočichy v Pátku Luboš Vaněk určil, že stavební práce dravcům nevadí, tudíž mláďata i s rodiči zůstala na místě a během poměrně krátké doby už byla schopna letu.

Po pracích na zastřešení hlavní gotické věže má nyní muzeum, pro jehož účely Středočeský kraj tvrz opravuje, požádáno o peníze na další opravy. Po střeše bude následovat rekonstrukce mostu a bašty v jeho těsné blízkosti. „Oboje je v havarijním stavu," poznamenal ředitel Regionálního muzea 
v Kolíně Vladimír Rišlink.

Navíc v létě se ještě zřítila část opěrné zdi v hradním příkopu. Napomohl k tomu vydatnější déšť, který přišel po dlouhotrvajícím suchu.