Jak uvedl ředitel školy Jindřich Synek, rodiče i žáci reagují na trend, kdy trh práce ukazuje, že řemeslníků je nedostatek a firmy je poptávají ve velkém. „Není týden, kdy by někdo nepřišel, nebo nevolal, aby se ptal, jestli nevíme o nějakém absolventovi, který by chtěl nastoupit do práce. Lidé ví, že zájem o řemeslníky jde nahoru, perspektiva tu je,“ vysvětlil.

Základní školy sice v mnohých případech znovu obnovují vyučování předmětů jako jsou dílny, ale současní deváťáci, kteří si vybírají další studium, je už nemuseli absolvovat.

Na dni otevřených dveří se tak seznámí prakticky se vším. „Viděli dílenské vyučování, co je truhlárna, lakovna a takové konkrétní věci, které na základní škole neuvidí,“ podotkl ředitel. Kolínská „stavebka“ potom se základními školami spolupracuje a zve školáky, aby si přišly vyzkoušet řemeslo.

Vedle konkrétní práce nabízených oborů si mohli žáci prohlédnout například i dílny odborného výcviku i sportovní halu. „Můžeme ukázat, jak jsme krásně opravili budovy školy, nyní u sportovní haly budujeme hřiště s umělým povrchem, je čím se chlubit,“ dodal ředitel školy Jindřich Synek.

Ilustrační foto.
Náměstí ozdobí dvanáct metrů vysoký stříbrný smrk
Oprava střechy na Žerotínském paláci v areálu kolínského zámku.
Z peněz od státu opraví střechy a odvlhčí zeď chrámu