Půvab Masarykova mostu ale nezůstal bez povšimnutí kolínských zastupitelů. Město nyní vypsalo návrh na oslovení firem pro obnovu mostu, který byl vystavěn podle projektu architekta Františka Roitha. Ten zvolil koncepci kontrastu mohutných pilířů a jemných žeber v klenebních polích mezi nimi. Pilíře navíc nejsou zakomponované do mostního tělesa, ale výrazně ho předstupují.

Chystaný projekt zmapuje, co je na mostě třeba opravit. „Už dlouho ho chceme uvést do stavu, který by odpovídal tomu, že jde o významnou památku prvorepublikové architektury,“ předeslal starosta Vít Rakušan.

„Nebude to tak, že bychom Masarykův, alias starý most najednou postavili do lešení a uzavřeli pro veškerý provoz. Pokusíme se postupovat po částech, opravovat nejvíce poškozená místa. Už pro letošní rok se počítá se základními pracemi,“ dodal.

Zároveň ale uklidnil obyvatele. Most je i přes plánovanou rekonstrukci bezpečný. „Mostní list, který říká, zda Masarykův most může být používán bez rizika a obav občanů, je v pořádku, mostní list je periodicky aktualizován tak, jak má být,“ vysvětlil Rakušan.

Ilustrační foto.
Pod vlivem se řídilo, ale naštěstí bez vážné újmy

Podle slov starosty starý most není nebezpečný, nemá žádné statické problémy. Chystané opravy mají zlepšit především jeho vzhled. „Všichni cítíme, že není optimální,“ uvedl starosta a dodal, že jde koneckonců také o reakci na poznámku na minulém zasedání zastupitelstva. Zastupitel Václav Kmoch navrhl, aby se mostu město intenzivně věnovalo.
V první fázi oprav by tak mělo přijít na řadu zábradlí, praskliny na mostě, začne se od nejpoškozenějších, viditelných míst. „V dalších letech bychom chtěli postoupit i k pracím, které změní vizáž mostu. Do budoucna by to měl být i nátěr, opravy pilířů a podobně,“ shrnul starosta Rakušan.

Práce budou trvat několik roků. „Myslím, že během tří let bychom most měli uvést do reprezentativního stavu,“ odhadl starosta.

„Kolíňáci si jsou vědomi krásy starého mostu. Třeba pohled na něj od Labe je nádherný nebo přes něj na Práchovnu, krásný pohled je také z něj,“ nechal se slyšet Kolíňák Lukáš Navrátil.

Přídomek „starý“ získal most od Kolíňáků kvůli odlišení od tzv. nového mostu vybudovaného v 90. letech minulého století.

I tento most patřící do krajské správy by se měl letos začít opravovat a měla by to být také rekonstrukce několikaletá. „Musíme akce koordinovat, nesmí se stát, aby byly stavební uzávěry na obou mostech. To by naprosto blokovalo dopravu v Kolíně. Nevidím v tom ale problém,“ dodal Vít Rakušan.

Zvláštní cena poroty.
Středočeské brožurky pro turisty získaly zvláštní cenu
Výstavní program na rok 2018 i doprovodní programy pro letošní rok představila ve čtvrtek Galerie Středočeského kraje v Kutné Hoře – GASK.
Krajská galerie GASK zahajuje sezonu s tradiční moderností