„Psí exkrementy na ulicích samozřejmě občas jsou,“ řekl starosta Vyžlovky Jan Pelikán s tím, že potíž s pejsky však vidí spíše v případě zatoulaných zvířat, které musí jako starosta obce odchytávat a postarat se o ně. Zatoulané psi řeší na Vyžlovce asi pětkrát do roka. Pokud jde o agresivní zvíře, obrátí se vedení obce na pomoc z Říčan.

„Již jsme uvažovali o tom, že zřídíme nějaký kotec, kde by mohli psi počkat než si pro ně přijede majitel, případně než je umístíme do útulku,“ dodal s tím, že pejsek by pak v bezpečí mohl dostat najíst a obec by informaci o nalezenci vyhlásila a informovala také okolní obce. Mnohdy je totiž problém, že lidé nevědí, kam až se jejich domácí mazlíček mohl dostat, a kde ho tedy mají hledat.

Česko zpívá koledy.
Pojďte zpívat koledy!

Kotec pro nalezence již mají v Olešce, jak potvrdil starosta Jaroslav Vedral. „Máme také smlouvu s odchytovou firmou,“ dodal. Velké problémy prý se zatoulanými zvířaty ani s pejskaři v Olešce ani přidružených obcích nemají.

Velké problémy s pejskaři prý měli v minulosti ve Svojšicích. „Problémoví majitelé psů se však odstěhovali a teď se situace v obci uklidnila,“ přiznal starosta Lubomír Šmejkal.
K exkrementům řekl, že se na ulicích občas objeví. „Je to stejné jako všude,“ konstatoval s tím, že v obci mají speciální koše na exkrementy. „Sáčky samozřejmě mizí,“ dodal.

Poplatky za psy ve vybraných obcích na KolínskuZdroj: Deník

Kliknutím zvětšíte.

Podobná situace vládne také v Radimi. Také zde mají koše na exkrementy nainstalované, sáčky u nich však nenajdete. „Děti je trhaly, sáčky u košů v současné době nemáme,“ potvrdil starosta Martin Sýkora. Ten také řekl, že v obci se potýká se standardními problémy s odchytem psů. „Pro případ potřeby odchytu psů jsme zajistili odchytovou službu,“ vysvětlil starosta.

Obdobná situace vládne také v nedalekém Dobřichově. I tady se stále ještě najdou pejskaři, kteří po svých miláčcích neuklízí. Problém je tu také s odchytem zvířat. Podle starosty obce Milana Jíchy se stává, že v okolních obcích zatoulané zvíře ignorují a čekají, až se dostane do jiné obce, aby se o něj nemuseli postarat.

Problémy se psy ani s pejsakři nemají v Krychnově. „Lidé mají psy na zahradách, a když nějaký uteče, tak ho někdo zažene,“ řekl starosta Petr Heverle. Obdobné je to v Klášterní Skalici, jak potvrdil starosta Jaroslav Lukeš. „Máme jiné problémy,“ dodal. Na pejskaře si nemůže stěžovat ani Radka Jirkovská, starostka Malotic. Také ona tvrdí, že problémy nejsou.

Ilustrační foto
Silnici uzavře v prosinci oprava