Podle tiskové zprávy jsou při debatách ohledně podoby dotací na roky 2014 2020 přítomni relevantní zástupci různých sdružení, měst, obcí a samospráv. „Ministerstvo reflektuje jejich reakce a snaží se respektovat potřeby měst a obcí," zní v tiskové zprávě. Několik starostů, kteří se ale k výzvě na Kolínsku připojili, to ale vidí úplně jinak.

Potvrdila nám to starostka Ohař Viera Obešlová. „Svaz místních samospráv má spousty připomínek při jednáních a přípravě zákonů. Moc ale jejich požadavky akceptovány nejsou," řekla.

Bezprostřední reakce na cedulový protest ale podle ohařské starostky nenastala, prý je to věc, která vyžaduje čas, jde o proces změny. „Jednou akcí se nedocílí ničeho," řekla.

Prý se tak chystá pochod nespokojených starostů se symbolem cedulového protestu hrábí. „Nevím, jestli bych šla přímo s hráběmi, ale s cedulí určitě, pokud mi to čas dovolí," odpověděla starostka, zda by vyrazila na podporu další protestní akce.

K výzvě se za svou obec k výzvě připojila zejména proto, že je podle ní málo dotačních titulů pro venkov. „Jediný titul, který teď malé obce měly k dispozici, byla kanalizace, vysvětlila.

Kritikou stávajícího systému však nešetřil ani Jiří Batela, starosta Vitic. Cedule vyvěsil také starosta Žabonos, Miroslav Pachl.

Na vyvěšené modré tabule s přeškrtnutými hráběmi reagovalo ministerstvo pro místní rozvoj. „Čerpání peněz z fondů evropské unie je pravidelně debatované," prozradila Jana Jabůrková, ředitelka odboru komunikace ministerstva.

Podle jejích slov mohou zástupci všech partnerů včetně zástupců měst a obcí své požadavky, podněty a připomínky uplatňovat v rámci jednotlivých platforem, kterých jsou členy. „Při debatách ohledně podoby programového období 2014 2020 jsou přítomni relevantní zástupci Svazu měst a obcí, Sdružení místních samospráv a Spolku pro obnovu venkova," vysvětlila Jabůrková.

Jak řekla Jana Jabůrková, ministerstvo pracuje také na minimalizaci byrokratické zátěže, na kterou si starostové obcí také stěžují.

Podle původních informací byly mezi obcemi, které se k výzvě připojily, také Louňovice. Starosta Josef Řehák se však proti této informaci ohradil. „K ničemu jsme se nepřipojili," odpověděl starosta na dotaz, zda je tato informace pravdivá.

Plakáty však Louňovice dostaly i přes nevoli vedení obce. Situace se však nakonec vyřešila jedním telefonátem. „Starosta volal na kontakt získaný z webových stránek zlínské výzvy," prozradila pravá ruka starosty, Dana Kodejšová.

Podle jejích slov chtěl se chtěl dozvědět, zda někdo z vedení obce nepožádal o modré cedule bez jeho vědomí. To se však nepotvrdilo. Po krátkém rozhovoru se ukázalo, že jedinou chybou bylo neupřesnění názvu obce. Existují totiž ještě Louňovice pod Blaníkem. A právě ty se k protestům chtěli připojit.

Potřebné materiály byly však chybně odeslané na adresu Louňovic u Říčan, nikoli do Louňovic pod Blaníkem. „Cedule zůstaly u nás, nikdo nás nežádal ani nekontaktoval, abychom je odeslali jinam," řekla Kodejšová.

Protestní cedule tak ležely v prostorách úřadu obce, který o akci neměl zájem. Do správných míst se tak cedule nedostaly.