Webová stránka, která veřejnost informuje o současné bezpečnostní situaci ve městě a nabádá lidi k poskytování informací k aktuálním případům, podle starosty Víta Rakušana sklidila chválu na ministerstvu vnitra.

Podle jeho slov by mohl vzniknout zákon na základě zkušenosti Bezpečného Kolína, jak by v budoucnosti měly vypadat bezpečnostní rady měst a obcí v České republice.

„Měli jsme o tom jednání na Policii České republiky, kde byli přítomni také zástupci ministerstva vnitra. Prezentovali jsme jednoduché schéma Bezpečného Kolína, na které navazujeme Čistým Kolínem," řekl.

Starosta Kolína řekl, že tato série opatření vytváří pozitivní klima k žití. Čistý Kolín zase stanovuje nějaká pravidla, jak by se měl řešit efektivněji nepořádek ve městě.

Město chce omezit hazard ve městě

Právě bezpečnost ve městě je v posledních týdnech žhavým tématem vzhledem k veřejnému slyšení na téma omezení hazardu ve městě. Vedení kolínské radnice totiž uvažuje buď o úplné prohibici herního průmyslu ve městě, případně o vymezení lokalit, kde by tento průmysl mohl působit.

Na veřejném slyšení vystoupili hojně také provozovatelé heren, kteří však hovořili o zkušenosti jiných měst. Podle jejich vyprávění by absolutní prohibice mohla vést také k tomu, že hráči budou svoji vášeň provozovat v černých hernách, kde bude kriminalita naopak bujet ještě více.

Vedoucí územního odboru Policie ČR Jiří Fejfar však odpověděl, že policie by se zaměřila na kontroly takových zařízení.