Podle slov starosty Martina S. Charváta je první variantou špýchar jako památka, tedy zachování sýpky v památkové podobě.

„S památkovou konzervací bez ohledu na finance, tzv. záchrana ať to stojí, co to stojí, s poněkud obtížným a nejasným využitím pro obec," říká starosta.

Druhou variantou je podle jeho slov takříkajíc retro, tj. přiměřené zachování historické stavby s vnitřní úpravou, například vložením nových konstrukcí do obvodových zdí a s novou střechou, aby šlo stavbu využívat pro potřeby obce i pro hygienické požadavky a komfort 21. století.

Poslední variantou je novostavba. Znamená demolici staré sýpky se zachováním starých původních sklepů a výstavbu nového objektu v duchu, materiálu a velikosti dle původní stavby, ovšem v nízkoenergetické kvalitě a pro skutečné potřeby moderní obce.

„Nad studiemi si budou moci obyvatelé v následné diskusi ujasnit své představy o veřejném prostoru v Plaňanech, respektive jak řešit využití sýpky versus potřeby a priority rozvoje obce," shodují se starosta s místostarostkou Leonou Sixtovou.

„Rozhodně nikde nestojí připravená četa, která se chystá na bourací práce," říkají.

Nelze zastírat, že rekonstrukce špýcharu jako památky je nejnákladnější variantou. Zvlášť když odborné posudky vyšly, mírně řečeno, nepříznivě. Kontrolou krovu bylo zjištěno kritické poškození jeho spodních částí v kontaktu se zdivem a byla zde prokázána aktivní ložiska dřevokazných hub. „Je na místě upozornit, že značná část krovu byla nepřístupná a že živých ložisek dřevokazných hub se v objektu jistě vyskytuje více," říká se v posudku.

„Po přitížení těžší krytinou, větrem či sněhem pak hrozí, že dojde k vybočení střešních rovin do stran, excentrickému zatěžování zdiva, porušení stability a havárii. Z tohoto důvodu stav konstrukce ohrožuje bezpečnost a zdraví osob a hodnotíme ho jako havarijní," pokračuje posudek.

V prvcích krovu byly nalezeni biotičtí škůdci, zvláště pak dřevokazné houby koniofora sklepní, trámovka trámová, houby skupiny Basidiomycota, tesařík krovový a dva druhy červotoče. Rozklad dřeva je v konečném stupni. Dále posudek konstatuje, že dolní konce krokví jsou z velké části poškozeny tak, že vyžadují statické zajištění. O současném ohrožení stability stropů kvůli uhnilým zhlavím trámů svědčí jejich provizorní podepření v celém objektu.