Muž, který tento týden nahradil jednoho z rebelujících poslanců, byl v květnu nepravomocně odsouzen za korupci k šesti letům vězení.

Představitelé ODS se snaží Pekárka přimět, aby se mandátu sám vzdal. Podle premiéra a předsedy strany Petra Nečase jeho přítomnost ve Sněmovně vládu i ODS poškozuje.

Pekárek se však i po výzvách svých kolegů mandátu odmítl vzdát. Požádal ale o pozastavení členství v ODS.

Odvolací jednání je nařízeno na 18. prosince, předtím bylo dvakrát odvoláno kvůli omluvám Pekárkova advokáta.

„Já tam mám prostě takový ten vnitřní blok, který mi říká: 'Nevzdávej to'," řekl Pekárek novinářům. Zopakoval, že se cítí nevinen, argumenty kolegů ho prý nepřesvědčily. Počítá s tím, že ho Sněmovna na žádost soudu zřejmě vydá ke stíhání.

O ukončení členství usilovala oblastní rada kolínské ODS. Ta ve své tiskové zprávě prohlásila, že bude trvat na tom, aby Roman Pekárek složil mandát a opustil ODS.

Pokud by neuposlechl, navrhli jeho vyloučení ze strany a z poslaneckého klubu. Ani to by ho ale o mandát nepřipravilo.

Sám Roman Pekárek se však k rozhodnutí oblastí rady nechtěl vyjadřovat. „Nic nového nevím," řekl nám včera. Verdikt oblastní rady odmítl komentovat i v moment, kdy padl, prý se nic od svých kolegů ještě nedozvěděl. Už v předchozích dnech dával ale najevo, že se mandátu vzdát nehodlá.

Podle Milana Cabrnocha, šéfa kolínské ODS, se celá záležitost přesunula z kolínské úrovně výš. „Nechci spekulovat, jestli složí mandát," odpověděl nám na dotaz, jak podle něj na výzvu oblastní rady Pekárek zareaguje.