Objekt městské policie má pěknou moderní přístavbu, ovšem stará budova se kromě zmíněného vnějšího pláště neupravovala celá desetiletí.

„Je to tam trochu jako z roku 1980,“ řekl Tomáš Záhorka z Kolína. „Před vámi velká mříž a vpravo jen malé okénko. Připadal jsem si trochu, jako když jdu na návštěvu někam do věznice,“ popsal.

Podmínky ve staré budově jsou nevyhovující jak pro občany, kteří tam přicházejí, tak pro strážníky, kteří jsou tam dennodenně.

„Postupem času narostl u městské policie počet žen, jejich jednotlivé prostory jsou jen málo odděleny. Zkrátka zázemí pro dámy, které slouží u městské policie, chybí,“ popsal starosta Vít Rakušan.

Rekonstrukce Ovčárecké ulice a objízdná trasa
I hodinové kolony. Začíná druhá etapa uzavírky Ovčárecké ulice

Také vytápění a jeho ekonomičnost není ideální, což bodu chystané úpravy řešit, a bude se předělávat i monitorovací středisko pro operační službu tak, aby strážníci mohli lépe sledovat dnes už dosti početný monitorovací systém.

„Funkční úprava by měla přinést uživatelský komfort jak občanům, aby nemuseli stát jen u přepážky za zamřížovanými dveřmi, ale měli i prostor pro podání podnětu, tak strážníkům,“ řekl starosta.

Pokud se kolínští městští strážníci chtějí sejít třeba na poradu, už se v budově ani do žádného prostoru nevejdou. „Takže oprava služebny bude podstatná a začne na podzim,“ dodal starosta. Pracovní prostředí ovlivňuje spokojenost a výkonnost zaměstnanců, ať už mají jakoukoli náplň práce a profesi. „Přestože hlavním pracovním prostředím pro strážníky je ulice a veřejný prostor, je určitě důležité i to, aby bylo upraveno i místo, které slouží k nezbytné a neustále narůstající administrativě, ale i k odpočinku,“ podotkla mluvčí strážníků Helena Honkiszová. Na úpravy služebních prostor, kdy zde dojde ke změně dispozičního uspořádání, se pracovníci Městské policie Kolín těší. „Rekonstrukcí budou upraveny již nevyhovující prostory, takže podmínky pro činnost a výkon se tak zlepší. Podtrženo, sečteno, spokojený strážník = spokojený občan,“ dodala Honkiszová.

Ilustrační foto
FOTO: Výrobní linky utichly, ruch v továrně ale ne