V Kolíně poprvé usedne do školních lavic zhruba 350 prvňáků, nejvíce jich má ZŠ Prokopa Velikého – téměř sedm desítek. Kolem padesáti jich pak bude na ZŠ Lipanská a ZŠ Mnichovická. „Z bezpečnostních důvodů s ohledem na riziko šíření koronaviru nebudeme vítat prvňáčky společně. Rozdělili jsme je po třídách do dvou skupin s odstupem jedné hodiny. Slavnostní přivítání bude, pokud to dovolí počasí, na školním hřišti, jinak v tělocvičně,“ popsala ředitel ZŠ Mnichovická Iva Lokajová.

Trochu menší sláva než obvykle se tentokrát podle slov ředitel Jiřího Slavíka odehraje při vítání prvňáčků na ZŠ Žitomířská v Českém Brodě. I zde se vedení školy rozhodlo nevítat nejmenší žáčky pohromadě, ale po třídách. „Máme tři třídy prvňáků,“ upřesnil ředitel.

Logo společnosti Sazka. Ilustrační foto.
Jednomu ze Středočechů se změnil život. Trefil Superjackpot Sazky

V případě příznivého počasí bude akce venku. Za deště se přesune do budovy, kde už bude nutné, aby si rodiče nasadili roušky. Zároveň na škole posunuli čas akce tak, aby se žáci prvního ročníku nepotkali s ostatními třídami. Po úterním zahájení školního roku budou ve středu a ve čtvrtek probíhat třídnické hodiny. Normální výuka se rozeběhne od pátku.

Suchou a mokrou variantu mají pro první školní den na vítání žáčků připravenou také v ZŠ Zásmuky. „Pro prvňáky a rodiče máme připravenou slavnost na zahradě, rodiče budou v rouškách. Poté si učitelky odvedou děti do tříd. Pokud bude pršet, pak půjde s dítětem do třídy jen jeden zákonný zástupce v roušce. V tomto případě by se akce zkrátila na minimum. Kdyby někdo z rodičů roušku zapomněl, máme připravené jednorázové,“ popsala ředitelka Alena Bernardová.

Přímo pro prvňáčky má škola připravené balonky.A nachystána je samozřejmě i na nutná opatření. „Máme všeho dost, dezinfekce, antibakteriálních mýdel. Těsně před zahájením školního roku se znovu všechny prostory dezinfikovaly,“ dodala ředitelka.

Ne všude ale školní rok začne v úterý 1. září. Zavřeno začne například na ZŠ Pečky, kde se v pedagogickém sboru objevil případ nákazy koronavirem, takže všech 75 zaměstnanců školy muselo do karantény a na testy. „Výuku zahájíme 7. září. Nyní čekáme na výsledky druhých testů,“ potvrdil ředitel školy Luboš Zajíc.

První školní den v Pečkách.
Koronavirus ve sborovně přinesl odložení začátku školy v Pečkách

Od stejného začne rok i na ZŠ Plaňany. Tam však není příčinou koronavirus, ale dostavba odborných učeben. „Od 1. do 4. září bude ředitelské volno. Od 7. září začne školní výuka. Školní družina a školní jídelna první den nefungují, činnost zahajují 8. září,“ informoval ředitel Martin Šmahel.

První den zde budou žáci poučeni o bezpečnosti v budově a areálu školy v souvislosti s výstavbou odborných učeben, jejichž dokončení se plánuje do konce března 2021, i s pravidly pro činnost školy v době výskytu covid-19.