Vyjíždělo se i ke dvěma začínajícím porodům na Nymbursku, budoucí maminky tak byly převezeny do porodnice v Nymburce. Nejvyšší kumulaci výjezdů a hovorů na linku 155 jsme měli od půlnoci do dvou hodin ráno, kdy jsme měli většinu sanitních vozů nepřetržitě v terénu.Typickými silvestrovskými pacienty byli lidé s intoxikací alkoholem, ti co si způsobili úraz v opilosti po pádu nebo pořezáním se o sklenici či láhev a několik pacientů utrpělo lehčí popáleniny od pyrotechniky, záchranná služba také zasahovala u několika úrazů po napadení. Těchto pacientů měli záchranáři celkem 64. Někteří lidé byli vlivem alkoholu agresivní a záchranářům tyto pacienti dělali problém při ošetřování. V některých případech záchranáři na místě spolupracovali s Policií ČR. Například při ošetřování dívky v Příbrami, která si po pádu poranila rameno, její přítel napadl řidiče sanitního vozu. Záchranář naštěstí neutrpěl žádné zranění a dívka byla po ošetření transportována na chirurgickou ambulanci do příbramské nemocnice.

Několik zajímavých příkladů zásahů záchranářů v rámci novoročních oslav:

První typický silvestrovský výjezd měli záchranáři již po deváté hodině večer do obce Loděnice na Berounsku, kde se zranil muž při odpalování pyrotechniky. Jedna z petard mu explodovala přímo v ruce. Utrpěl lehčí úraz a zhmoždění ruky, měl štěstí, protože se nejednalo o ztrátové poranění. Záchranáři po ošetření muže převezli na traumacetrum do motolské nemocnice.

O půlnoci vyjížděla záchranná služba do Lázní Toušeň k úrazu sedmiletého dítěte petardou v očích, po ošetření bylo dítě převezeno na oční oddělení do Fakultní nemocnice Na Bulovce.

Po půlnoci vyjížděli záchranáři do Čeradic na Kladensku k úrazu ženy pyrotechnikou, která utrpěla drobnou tržnou ránu na hlavě. Záchranáři ženu po ošetření převezli na chirurgickou ambulanci do Slaného.

Ve 2:21 vyjížděli záchranáři k napadenému 17letému chlapci v Dřínově na Mělnicku. Mladík byl s lehčím úrazem převezen na chirurgickou ambulanci do Neratovic.

Ve 2:30 byli voláni záchranáři k bezvědomí devatenáctileté dívky v Psárech. Záchranáři měli u dívky podezření na intoxikaci alkoholem. Dívka měla poruchy vědomí. Záchranáři dívku po zahájení léčby transportovali do Všeobecné fakultní nemocnice na Karlově náměstí v Praze.

Ve 3:40 byli voláni záchranáři k muži, který vypadl z balkónu v Mukařově na Kolínsku. Muž spadl z výšky 2,5 metrů utrpěl zhmoždění hrudníku. Muž byl záchrannou službou převezen na traumatologii do vinohradské nemocnice v Praze.

Ve 4:00 vyjížděli záchranáři do jedné z berounských restaurací k muži, který měl bodnou ránu ve stehně. Muž byl převezen na centrální příjem do hořovické nemocnice a při předání v nemocnici byl agresivní.

Agresivního pacienta, zřejmě ještě pod vlivem alkoholu, měli záchranáři také v 6:00 v Milovicích na Nymbursku. Muž měl tržnou ránu na ruce a dělal problémy při ošetřování. Záchranáři na místě spolupracovali s Policií ČR, poté byl muž transportován sanitním vozem na chirurgickou ambulanci do Nymburka.

Tereza Janečková
tisková mluvčí
Územní středisko záchranné služby Středočeského kraje