Sezónní respirační infekce se nevyhnuly letos ani Kolínsku. Potvrdila to Jana Jehličková, vedoucí protiepidemického oddělení krajské hygienické stanice pro okres Kolín.

Ta zmínila, že se výskyt akutních respiračních infekcí a chřipky pravidelně sleduje. „Ve 47. týdnu došlo k vzestupu celkové nemocnosti akutních respiračních infekcí o čtvrtinu v rámci Středočeského kraje. Okres Kolín je mírně pod touto hodnotou," popsala situaci.

Co se týká chřipky, situace je víceméně v normálu. Jak popsala, výskyt chřipky v okrese Kolín zůstává na úrovni předchozích týdnů.

Jaká je ale ochrana před sezonními nemocemi? Podle Jany Jehličkové to je vedle očkování také dodržování zásad zdravého životního stylu. „Tedy otužování, sport, příjem dostatečného množství především vitamínu C a dále dodržování určitých pravidel," řekla vedoucí protiepidemického oddělení.

Na mysli měla třeba pravidelné mytí rukou mýdlem a vodou, případně otírání např. klik, mobilů a klávesnic, zakrývání úst kapesníkem při kýchání a kašli a odhazování zabalených kapesníků do košů.

Zeptali jsme se jí také, jak to je s teplou zimou a vyšším výskytem klíšťat. Je to mýtus? „Teplá zima opravdu vede k vyššímu výskytu klíšťat. Nejen proto, že „nevymrznou", ale i proto, že se přemnoží hlodavci, na kterých parazitují," dodala Jana Jehličková.